Nela oli kateissa 8 viikkoa – näin tapahtumat etenivät

Eilen kuolleena löydetty Nela Utkina ennätti olla kateissa kahdeksan viikkoa. Utkinaa etsittiin niin perheenjäsenten, poliisin, Rajavartiolaitoksen kuin vapaaehtoistenkin voimin. Nelan katoaminen järkytti ihmisiä ja etsintöjä seurattiin laajalti tiedotusvälineissä.

Tieto Nelan katoamisesta tuli julkisuuteen nopeasti katoamisen jälkeen. Katoamiseen liittyi alusta lähtien erikoisia piirteitä, jotka tekivät siitä ison mysteerin.

Näin tapahtumat etenivät.

Viikko 1

27-vuotias tsekkiläinen Nela Utkina katosi Helsingin Malminkartanossa 9.9.2015. Utkinan oli ollut lähettämänsä tekstiviestin mukaan tarkoitus mennä lääkäriin migreenin takia. Viimeisen varman havainnon Nelasta teki hänen aviomiehensä Sergei Utkin edellisenä iltana.

Pariskunnan ystävät ja tuttavat aloittivat Nelan etsinnät Helsingissä, mutta hieman myöhemmin kadonneen naisen matkapuhelin jäljitettiin Ämmässuon kaatopaikan lähistölle.

Nelaa ei kuitenkaan alettu etsiä Ämmässuon ympäristöstä vaan hänen uskottiin heittäneen puhelimensa roskiin. Poliisi keskitti etsintänsä Turuntien pohjoispuolelle Nuuksion luonnonpuistoon, jossa nainen oli käynyt retkeilemässä aviomiehensä kanssa.

Myös kadonneen Nelan vanhemmat saapuivat Tsekeistä etsimään tytärtään.

Viikko 2

Katoamisesta tuli uutta tietoa, kun Nelasta saatiin havainto hänen kotinsa läheisestä Myyrmannin kauppakeskuksen valvontakameroista. Havaintoja kadonneesta sateli poliisille myös ulkomaita myöten.

Poliisi selvitti myös mahdollisuutta siihen, olisiko hän voinut lähteä pois Nuuksiosta katoamispäivänään.

Etsinnät keskitettiin Nuuksion Kattilaan, jossa Nela oli jäänyt pois bussista. Poliisi oli aiemmin tiedottanut, että kadonnut nainen olisi jäänyt pois Nuuksionpään pysäkillä.

Toisella etsintäviikolla paljastui myös Nelan viimeisen tekstiviestin sisältö. Hän oli viestitellyt äitinsä kanssa hieman ennen puoli kolmea keskiviikkoiltapäivänä kesällä olleista häistään.

Poliisin etsintöjä laajennettiin myös Nuuksion suolampiin ja loppuviikosta mukaan liittyi myös Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa).

Viikko 3

Nelaa siirryttiin etsimään Nuuksion järvistä sukeltajien avulla. Erityisesti huomiota kiinnitettiin Pitkä Saarijärveen.

Viikko 4

Etsintöihin otettiin mukaan myös Rajavartiolaitoksen henkilöstöä ja kalustoa. Pitkä Saarijärven etsinnät kuitenkin lopetettiin tuloksettomina.

Sen sijaan Nelan aviomies jatkoi kadonneen vaimonsa hakemista ja siirsi etsintänsä etelämmäs aiemmilta paikoilta, syvemmälle metsään ja läheisille asuinalueille.

Viikko 5

Vapaaehtoiset etsijät perustivat Facebook-ryhmän ja järjestäytyivät vielä kerran keskittäen etsinnät Nuuksion Siikajärven etelä-, itä- ja länsipuolelle.

Kadonnutta Nelaa ilmoittautui etsimään myös punkaharjulainen Reino Savukoski, joka on ansioitunut kadonneiden henkilöiden löytämisessä vesistöistä.

Vikko 6

Poliisi aloitti jo kertaalleen lopetetut etsinnät Nuuksiossa samoilla alueilla, joista kadonnutta tsekkinaista oli jo aiemmin etsitty. Mukana oli myös Vapepa.

Viikko 7

Reino Savukoski käytti omissa vesistöetsinnöissään sekä robottikameraa että koulutettua koiraa. Etsinnät olivat tuloksettomia.


Viikko 8

Kadonnut Nela Utkina löydettiin kuolleena 4.11. Nuuksiosta. Poliisi tiedotti, ettei asiaan epäillä liittyvän rikosta vaan tutkinta jatkuu kuolemansyytutkintana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja