Mainos

Suomen tämän hetken dominoivin palloilujoukkue syntyi tennislegendan polttareissa – dynastian rakentaja uhrasi oman maajoukkueuransa: ”Halusin tehdä maailman parhaan seuran”

6:04
Videolla Tulosruudun juttu Tampereen Classicista.

Elettiin vuotta 1990, kun tamperelaiset tennispelaajat juhlivat parhaimmillaan maailmanlistalla sijalla 48 majailleen tennisammattilaisen Veli Paloheimon polttareita. Lapinniemen kylpylässä kelluneet kaverukset saivat illan tuoksinassa idean perustaa salibandyjoukkueen. Joukkue, joka nykypäivänä tunnetaan neljä edellistä Suomen mestaruutta voittaneena Classicina.

Joukkueen nimestä ei tosin kylpyläillan aikana päästy yhteisymmärrykseen. Mika ”Udo” Niemi, joka nykyisin tunnetaan Tampereella menestyneen ravintolaimperiumi Rengasravintoloiden toimitusjohtajana, käveli tenniskeskuksen kahvion ovesta sisään villapaidassaan. Villapaidan etumuksessa luki isolla ”Classic”.

Classicin perustajajäsen ja toiminnanjohtaja Pasi Peltola muistaa luonnollisesti tilanteen hyvin.

– Näillä samaisilla penkeillä istuttiin, kun ”Udo” käveli ovesta sisään. Siinä villapaidassahan se oli, Peltola muistelee Tampereen "Tennarilla".

Ensimmäiseen viiteen vuoteen Classicin miesten ja naisten joukkueisiin ei tenniksen ulkopuolelta ollut asiaa.

– Ensimmäiset vuodet pelattiin Tampereen kaupunkisarjaa, joka oli itseasiassa meille tärkeämpi kuin kansallinen sarja. Viiden vuoden jälkeen avattiin seuran ovet sitten muillekin.

Tennis on edelleen tärkeä osa Classicin historiaa. ”Tennarilla” kun edelleenkin sijaitsee Classicin harjoituskeskus ja klubitilat.

Peltola muistuttaa, että muilla salibandyjoukkueilla ei taida kokoonpanoista löytyä kahta maailmanlistan 50:nnen joukossa ollutta tennispelaajaa, viitaten Jarkko Niemisen (ATP-13) visiittiin Classicin paidassa liigakaudella 2016-2017.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

Pehmeät kädet ja millintarkat syötöt

Peltola, joka on ollut Classicin toiminnanjohtaja sen perustamisesta lähtien, tunnettiin peliurallaan maagisen pehmeistä käsistään ja viiltävästä syöttötaidosta.

90-luvun puolivälissä alasarjoissa pelaaville pelaajille järjestettiin leiri, jossa silloinen maajoukkueen päävalmentaja Antti Ruokonen katsasti mahdollisia tulevaisuuden maajoukkuepelaajia. Pasi Peltola oli leirin ainoa pelaaja, joka meni leiriltä lopulta suoraan maajoukkuepeleihin.

– Pelasin Ruotsia vastaan pakkina. Enhän mä Classicissa edes ikinä käynyt alle puolen kentän. Taidettiin hävitä Ruotsille 13-2, mutta omalle kentälle meni nolla omiin.

Peltola on edelleen ainoa salibandynpelaaja, joka on noussut maajoukkuepaitaan suoraan 2. divisioonasta.

– Silloinen valmentaja ilmoitti kohtuu suoraan, että nyt olisi aika siirtyä liigaan, jos haluaa, että maajoukkuekuviot jatkuvat. Se oli aika kovaa sisäistä kamppailua siitä aiheesta, mutta päädyin siihen, että jään Classiciin ja halusin tehdä tästä maailman parhaan seuran ja luottaa siihen. Se oli kova päätös, mutta jälkeenpäin ajateltuna oikea päätös ja tärkeä Classicille.

Maailman paras salibandyseura

Tampereen Classic on dominoinut Salibandyliigaa viimeisen neljän kauden ajan Suomen mestaruuksillaan. Tällä hetkellä Classic johtaa sarjaa vailla tappioita.

Samalla seura on valloittanut Champions Cupin, eli Euroopan seurajoukkueiden parhaan joukkueen tittelin. Peltolan puheet maailman parhaan joukkueen rakentamisesta eivät ole jääneet puheen tasolle.

Menestyvän pelaajamateriaalin kasaamisen lisäksi, Peltola on panostanut muista liigajoukkueista poiketen valtavasti seuran markkinointiin ja Classic-yhteisön luomiseen. Seura on Peltolan johdolla pyrkinyt olemaan erottuva.

– Classic Family -yhteisö, henki ja ihmiset siellä tekevät intohimoisesti töitä tämän homman eteen, eikä ne ole vain osaavia, vaan myös hyviä ihmisiä. Se on hieno piirre tässä tarinassa. Toinen asia on meidän juniorityö. 75 prosenttia meidän viime ja tämän kauden joukkueesta on omia kasvatteja. Ollaan löydetty ainutlaatuinen, hyvä tapa tuottaa taitavia yksilöitä ja pyörittää hyvää junioritoimintaa.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla)

– Intohimo, rakkaus lajia ja seuraa sekä tätä yhteisöä kohtaan on varmasti se voimavara. Mutta kyllä suomalaisessa urheilukulttuurissa keskustelu pyörii liikaa voittamisen ja häviämisen ympärillä. Kyllä urheilussa on isommasta kysymys, Peltola naulaa jatkuvuuden teesinsä.

Halli lähtee alta

Classic on pystynyt viime vuosina tarjoamaan pelaajilleen laadukkaat olosuhteet pelata ja harjoitella.

Tulevaisuudessa joukkueen kotihalli Tampere Areena kuitenkin puretaan. Ratkaisua liigajoukkueen uudeksi areenaksi ei Tampereen kaupungin kanssa ole vielä valmiina.

– Me halutaan nyt ratkaista meidän olosuhdekysymys liigapuitteiden kohdalta ja sen jälkeen laadimme uudet tarkat strategiat, Peltola päättää.

Alla olevalla videolla Pasi Peltolan koko haastattelu.

6:39

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja