Mainos

Suomen synttäreitä juhlitaan avaruudessa asti – luvassa myös vauvatalkoot

1:38

Suomen 100-vuotisjuhlavuoteen on aikaa 100 päivää. Tänään juhlatoimikunta kertoi Finlandia-talolla, mitä tuleman pitää. Toimintaa riittää vauvasta vaariin, teemana yhdessä tekeminen. 

Tapahtumia on jo nyt 1700 ja kuka tahansa voi yhä esittää omaa ohjelmaa syntymäpäivien kunniaksi. 

Luvassa on vaikka mitä vauvoista avaruuteen. Ja kuka tahansa voi ehdottaa omaa ohjelmaa mukaan. 

1:45

Aloitetaan vauvoista. Ensi vuonna kannattaa syntyä Kainuuseen. Maakunnan kirjastoissa neulotaan peitto jokaiselle juhlavuonna syntyvälle noin 700 vauvalle.

– Toivon mukaan tämä idea herättää naisissa sen, että tulee enemmänkin näitä vauvoja, kertoo Kuhmon kirjastotoimenjohtaja Taina Hyvönen.

1:29

"Annetaan ääni lapsille"

Siirrytään lapsiin. Docpoint aikoo näyttää kaikki dokumenttiverstaiden teokset juhlanäytöksessä tammikuussa. 

– Me menemme ympäri Suomen. Menemme kouluille. Lapset ja nuoret saavat tehdä kouluissa omia dokumenttejaan itse tehden. Teemana on "Yhdessä" – mitä se heille merkitsee. Annetaan ääni lapsille ja nuorille. He ovat tulevaisuus, kertoo omasta juhlaprojektistaan Docpoint-elokuvat ry:n koordinaattori Emilia Wahlberg

Nuoret pääsevät ensi vuonna avaruusrekan tiedepajoihin. 

– Vuoden päästä avaruusrekka kiertää vuoden kuluttua kaikkialla Suomessa. Tulossa on opetuskokonaisuuksia. Rekka on minitiedekeskus, jossa esitellään kaikkea avaruuteen liittyvää, hehkuttaa tiedetoimittaja Jari Mäkinen

Suomea juhlitaan myös avaruudessa. Satelliitti lähetetään kantoraketilla 500 kilometrin korkeuteen. 

– Siinä on kamera joka on meidän kaikkien silmä. Otetaan Suomesta ja maailmasta kuvia. Siinä on sitä radiota, joka on meidän korva ja mikä ottaa radioääniä, mitä me voimme sitten netin kautta kaikki kuunnella, kertoo professori Esa Kallio Aalto-yliopistosta.

1:43

Niin kuin on jo käynyt ilmi, juhlavuosi ei ole pelkkää Mannerheimiä ja Tuntematonta sotilasta. Myös naiset pidetään esillä – varsinkin Tampereella. Maaliskuussa Tampere-talo kutsuu suomalaiset juhlimaan naisia ja tyttöjä.

– Suomen menestyksen salaisuus on se, kuten eilen tasavallan presidentti Sauli Niinistökin sanoi, että naiset ovat alusta pitäen olleet työelämässä ja päätöksenteossa, siksi me ollaan niin vauras kansakunta. Ja jatkossakin me uskomme, että naiset voivat olla ratkaisu maailman ongelmiin, kertoo WOW Finland -festivaalin johtaja Rosa Meriläinen.

Pääministeri: Yhteenkuuluvaisuutta ja yrityksiltä lahjoja

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kunnioitti tilaisuutta puheellaan. Hän toivoo ensi vuodelta suomalaisten yhteenkuuluvaisuuden vahvistumista. Sipilä pitää hyvänä, että toiminta ohjautuu alhaalta ylöspäin.

– Kansalaiset, järjestöt ja yritykset ovat saaneet esittää tapahtumia. Niitä on hyväksytty jo yli 1700. Nyt uusia esityksiä tulee sadan viikkovauhdilla. Kyllä tästä on tulossa todellinen kansanjuhla.

Yrityksiltä hän pyytää työtä. 

– Olen toivonut yrityksiltä, että antakaa lahja Suomelle. Paras lahja olisi, että investoidaan ja työllistetään Suomessa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.