Mainos

16-vuotias Katariina on tänään pääministeri Sipilän neuvonantaja: "Harmi, että tyttöjen potentiaalia heitetään niin paljon hukkaan"

8:51

Tytöt ovat ottaneet tänään vallan. Tänään vietettävän YK:n kansainvälisen Tyttöjen päivän kunniaksi Plan-järjestö järjestää Girls takeover -tempauksen, jossa tytöt ympäri Suomea "valtaavat" yli 600 tehtävää yhteiskunnan huipulta. Pääministeri Juha Sipilän neuvonantajana toimii päivän ajan 16-vuotias Katariina Räikkönen.

Räikkönen vieraili yhdessä Sipilän kanssa aamun Huomenta Suomessa.

– Ideana on tuoda esiin sitä, miten paljon vaikeampaa tytöille on varsinkin kehitysmaissa päästä johtaviin asemiin. Me haluamme tuoda esille tyttöjen potentiaalia. Harmi, että siitä niin paljon heitetään hukkaan, kun tyttöjä ei päästetä kouluun eikä päättämään ja he joutuvat vain siivoamaan kotona ja sellaista, Räikkönen kertoo.

Pääministerin mielestä Girls takeover -tempaus on hieno asia.

– Katariina heitti tämän haasteen Tasa-arvon juhlassa ja tartuin siihen heti. Minusta tämä on hyvä idea. Tyttöjen asema on monessa maassa huono. Suomi on tässä esimerkin näyttäjä, mutta meilläkin töitä piisaa vielä, Juha Sipilä sanoo.

Räikkönen odottaa hauskaa päivää, mutta hän haluaa myös nostaa esiin vakavia asioita.

– Haluan keskustella tyttöjen oikeuksien edistämisestä ja ilmastonmuutoksesta, koska ilmastonmuutos linkittyy suoraan tyttöjen ja lasten oikeuksiin. Ehkä isoin kysymys tyttöjen oikeuksien kannalta on, miten maapallolle käy.

Päivän ohjelmaan kuuluu muun muassa avauspuhe aamiastilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla, lounas eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan kanssa, tapaamisia eduskunnan nuorten naiskansanedustajien kanssa, tutustuminen valtioneuvoston kansliaan ja tiedotustilaisuus.

– Tänään on mukava tehdä töitä, kun meitä on kaksi, Sipilä sanoo.

Pääministeri Katariina Räikkönen?

Räikkönen ei sulje pois ajatusta tulevaisuuden pääministeriydestä.

– Tasa-arvo, ilmastonmuutos ja kestävä kehitys ovat minulle tosi tärkeitä. Mikä keino olisikaan paras näiden tavoitteiden edistämiseksi, onko se joku järjestöissä toimiminen vai mikä? Ei ole mitenkään kaukainen ajatus, että voisin olla pääministerikin, Räikkönen nauraa.

Tytöt valtaavat paikkoja Suomessa tänään Valtioneuvoston kanslian lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitosta, SAK:sta, Yleisradiosta, Supercellistä ja Nokiasta jääkiekkoliigasta.

Ympäri maailmaan "valtauksia" tehdään yli 5000. Vallatuiksi tulevat esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun tehtävät, ministerinpaikkoja muun muassa Ugandassa ja Indonesiassa sekä Australian Googlen ja Sveitsin Ikean johtopaikat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja