Itsenäisyyspäivän juhlintaan iloa ja keveyttä? Valtiosihteeri: "Voisi olla kuin juhannus- tai vappuaatto"

Suomen satavuotisjuhlinta ei ole jäänyt vain valtion pyöritettäväksi. Valtaosa Suomi 100 -tapahtumista on jonkun muun kuin hankkeen keskusorganisaation järjestämiä.

Tärppejä loppuvuoden kiinnostavista Suomi 100 -tapahtumista

  • Marjastuksen MM-juhlakisat Suomussalmella 2. syyskuuta. Kisat järjestetään jo 20. kerran, ja maailmanmestariksi kruunataan tunnin aikana eniten marjoja poiminut.
  • Valokuvataiteilija Hannu Pakarisen valokuvanäyttely 100 vuotta 100 kuvaa Sinebrychoffin taidemuseossa Helsingissä. Pakarinen matkusti läpi satavuotiaan Suomen kuvaten henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuosina 1917–2017, yhden jokaiselta vuodelta. Sulkeutuu 3. syyskuuta.
  • Suomi-Venäjä -seuran järjestämä Suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi Pietarissa 21.–23. syyskuuta. Foorumin pääteemana on kulttuurin sadat kasvot ja tarkoituksena edistää maiden kulttuurista vuoropuhelua ja kulttuuritoimijoiden yhteistyötä. 
  • Tom of Finland Experience Helsingissä 30.6.–29.12. Kahden ja puolen tunnin opastettu kävelykierros Helsingissä, joka tutustuttaa taitelija Touko Laaksosen elämään. Lähtöpaikkana Hotelli Klaus K.

Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan Suomi 100 -hankkeen vastaanotto on ollut erittäin hyvä.

– Tämä on toteutunut juuri niin kuin toivoimmekin. Suomalaiset ovat ottaneet juhlavuoden omakseen ja järjestävät itse näitä tapahtumia.

Suomi 100 -vuoden 4500 ohjelmasta ja tapahtumasta suurin osa on erilaisten järjestöjen, yhdistysten, kaupunkien, kuntien, yksityisten henkilöiden ynnä muiden ei-valtiollisten tahojen järjestämiä.

– Meillä Suomi 100 -keskusorganisaation rooli rajoittuu tällaisiin muutamiin aika valtiollisiin tilaisuuksiin, kertoo Lehtomäki, joka on Suomi 100 -hankkeen hallituksen puheenjohtaja.

Tapahtumien tilkkutäkki ulottuu ulkomaillekin

Juhlinta ei kuitenkaan rajoitu pelkästään Suomen sisälle vaan sadatta syntymäpäivää juhlistetaan noin sadassa muussakin maassa ja jokaisella mantereella aina Etelämannerta myöten.

Lehtomäki arvelee, että noin neljäsosa juhlavuoden tapahtumista järjestetään ulkomailla. Esimerkiksi juhlavuoden kesän huipentava Yhdessä-viikonloppu yltää muun muassa Tukholmaan ja Kuala Lumpuriin asti.

Lehtomäen mukaan myös valtiojohto osallistuu tärkeisiin kansainvälisiin tapahtumiin.

– Pääministeri ja presidentti ovat olleet Tallinnan tapahtumassa, ja tulee vielä Venäjän tapahtumia, johon me saamme korkean tason osallistumista myöskin. Sitten myöhemmin syksyllä on muitakin ulkomaan vierailuja.

Itsenäisyyspäivä = uusi vappu?

Lehtomäen mukaan juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivään ja sitä edeltävään viikkoon. Tavoitteena on, että maamme syntymäpäivää vietettäisiin tänä vuonna hieman eri tavoin.

– Tavoittelemme sitä, että luotaisiin vähän uuttakin kulttuuria. Itsenäisyyspäivän aatto voisi olla sellainen iloinen ja kevyt juhla niin kuin meillä on juhannusaatto, vappuaatto ja uudenvuoden aatto, Lehtomäki paljastaa. 

Lue myös:

    Uusimmat