Suomen suurin ammattiliitto sai uuden puheenjohtajan – tehtävän jättävä Ann Selin jätti jäähyväisviestin 43 vuoden kokemuksella: "Työntekijät tarvitsevat kollektiivisen äänen, koska yksittäinen ääni kuuluu usein huonosti, jos lainkaan"

Palvelualojen ammattiliiton PAM:in puheenjohtajana vuodesta 2002 toiminut Ann Selin jättää tehtävänsä.

Uudeksi puheenjohtajaksi on valittu SAK:n työehdot-osaston johtaja Annika Rönni-Sällinen, joka on toiminut ay-liikkeessä eri tehtävissä yli 20 vuoden ajan.

Selin on ollut 43 vuotta töissä ammattiliitossa ja johtanut PAM:in lisäksi myös muun muassa palvelualojen maailmanliitto UNI:a.

Jäähyväispuheessaan liittokokouksessa Selin listaa vinkkejä tulevaisuuden päättäjille, kiittää hänen tukenaan seisoneita ja palaa vielä hetkellisesti kautensa tärkeimpiin kohokohtiin.

– Nykyisin kuulemme toistuvasti väitettävän, että ay-liikkeellä – tai korporaatioilla on liikaa valtaa. Jotkut sitä pyrkivät myös systemaattisesti heikentämään. Ay-liike, keskusjärjestöt tai ammattiliitot eivät tarvitse tietenkään valtaa itseisarvona. Tapanani on ollut kysyä, että kun ay-liikkeeltä halutaan valtaa pois, niin keneltä sitä valtaa silloin vähennetään? Selin kannustaa yleisöä pohtimaan.

– Olisi varmasti monille vähemmän helppoa sanoa, että haluaa työntekijöiltä, palkansaajilta, äänen, kokonaan pois. Sitä varten on ay-liikkeen vaikutusvalta. Sitä varten, että työntekijöillä on ääni. Työntekijät tarvitsevat kollektiivisen äänen, koska yksittäinen ääni kuuluu usein huonosti, jos lainkaan, Selin jatkaa tiivistäen pohdintojaan kuluneilta vuosilta.

"Olen ylpeä saavutuksistamme"

Julkisen keskustelun lisäksi Selin nostaa esille myös omia huomiotaan erityisesti neuvotteluihin liittyen ja lähettääkin terveiset myös työnantajaliittoihin.

– Olen julkisestikin hiukan turhautuneena joskus sanonut, että työantajaliittojenkaan ei kannattaisi laittaa neuvottelupöytään vain näitä lähettejä. Silloin ei synny neuvottelua, syntyy vain tavoitteiden vaihtoa ja niistä ei sopimuksia tuppaa syntymään.

Kaiken kaikkiaan Selin on ylpeä palvelualojen ammattiliitosta ja kokee, että monessa asiassa PAM on seissyt etujonossa vieden työelämän asioita eteenpäin.

– Olen ylpeä monista saavutuksistamme. Jo 2000-luvun alkupuolella olimme ensimmäinen liitto, joka onnistui sopimaan palkallisesta isyysvapaasta. Se tuli kiinteistöpalvelualan tessiin. Siitä se lähti leviämään myös muihin tesseihin, niin PAM:issa kuin muissakin liitossa”, Selin avaa ajatuksiaan kuluneista vuosista.

Selin ei jää toimettomaksi, vaan hän jatkaa työtään PAM:issa. Hän kertoo myös saaneensa yhteydenoton Minerva kustantamosta, joka on kiinnostunut tekemään elämäkerran Selinistä.

PAM on palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto, joka kuuluu SAK:n alaisuuteen. Liitolla on noin 220 000 jäsentä.

Lue myös:

    Uusimmat