SAK:n puheenjohtajuuden jättänyt Lauri Lyly MTV:lle: Voisin harkita nuorempien mentorointia

Tiistaina seitsemän vuotta kestäneen pestinsä SAK:n puheenjohtajana jättänyt Lauri Lyly on tyytyväinen, että yli vuoden väännetystä kilpailukykysopimuksesta saatiin sovittua hänen puheenjohtajakautensa viime metreillä. 

– Toivoin, että pystyn jättämään seuraajalleni puhtaan pöydän. Tosin perjantaina on niin sanottu h-hetki, jolloin asia varmistuu, mutta uskon, että tuolloin kokoontuva Metalliliiton valtuustokin hyväksyy kilpailukykysopimuksen, arvioi Lyly Peter Uutisvirassa -lähetyksessä.

Metalliliiton hallitus hyväksyi kilpailukykysopimuksen viime viikon perjantaina, mutta lopullisesti siitä päättää Metalliliiton valtuusto. Jos valtuusto kaataa neuvottelutuloksen, myös kilpailukykysopimus kaatuu. 

– Uskon, että Metalliliiton valtuusto äänestää kilpailukykysopimuksesta, mutta äänestämällä tehty ratkaisu kertoo vain siitä, kuinka vaikea ratkaisu tämä on ollut palkansaajapuolelle ja työntekijöille. Tässä otetaan paljon taakkaa kannettavaksi, Lyly pohtii.

– Jos kilpailukykysopimus kaatuu, täytyy varmaan miettiä, löytyykö joitain välineitä, joilla se pystyttäisiin pitämään hengissä. Jos se menee tästä kesäkuusta yli, mennään varmasti liittokierrokselle.

Oikeudenmukaisin vaihtoehto

Toimittaja Peter Nymanin haastattelussa Lauri Lyly pohti myös sitä, kuinka paljon palkansaajat joutuvat kilpailukykysopimuksen takia "uhraamaan".

– Uskon, että palkansaajat ottivat tässä aika paljon kuormaa. Ostovoiman osalta tämä on suhteellisen neutraali ratkaisu muiden kuin julkisen puolen palkansaajien osalta, joiden ostovoima laskisi. Työajan piteneminen on se miinus-merkkinen asia tässä, sillä me olemme tavoitelleet aina työajan lyhentämistä. Nyt on tultu yksi askel taakse, jotta voidaan joskus ottaa kaksi askelta eteen, Lyly analysoi.

– Tämä sopimus on vaihtoehdoista oikeudenmukaisin. Aina kannattaa muistaa, mitä tällä korvattiin. Sopimus poistaisi pakkolait, 1,5 miljardin euron leikkaukset, lisäveronkorotukset jne. Kyllä tämä on sellainen ratkaisu, joka kannattaa hyväksyä, SAK:n entinen puheenjohtaja painottaa.

"Suurin oppositiojohtaja"

Vaikka Lauri Lyly edustaa ammattiyhdistysliikettä, häntä on kutsuttu tämän hallituskauden suurimmaksi oppostiojohtajaksi. 

– Ehkä tämä nimitys on tullut siitä, kun me olemme olleet niin vahvasti keskustelemassa kilpailukykysopimuksesta, johon liittyy paljon lainsäädäntöhankkeita. Me olemme tehneet oman edunvalvontatyömme mahdollisimman hyvin ja pystyneet myös vaikuttamaan asioihin aika paljon, Lyly pohtii.

Aktiiviset eläkepäivät

Lauri Lyly sanoo tehneensä elämässään aina niitä asioita, jotka tuntuvat hänestä mukavilta. Samaa linjaa hän aikoo jatkaa syksyllä eläkkeelle jäätyään.  

– Minulle on tässä on vuosien varrella kertynyt työmarkkinaosaamista ja kokemusta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Näitä asioita minä haluaisin jakaa nuoremmille mentorin tapaisessa roolissa. Voisin kertoa heille, miten asiat ovat nyt ja mitä ehkä kannattaisi ottaa huomioon jatkossa, etteivät he iskisi samohin karikkohin kuin minä, Lauri Lyly paljastaa.

Eläkepäivien myötä SAK:n entisellä puheenjohtajalla on myös enemmän aikaa perheelleen ja lähipiirilleen - erityisesti 5-vuotiaalle lapsenlapselleen Eelikselle. 

Lue myös:

    Uusimmat