Mainos

Suomen suloisin motocross-kuski – vaippaikäinen Jasper, 2, tykkää päristellä

1:07

Jasper Haapala on mahdollisesti suomen nuorin, tai ainakin suloisin motocross-kuski. Hieman yli 2-vuotias poika on huristellut sähkökäyttöisellä moottoripyörällään viime keväästä saakka, eikä into tunnu olevan laantumassa.

Ikänsä motocrossia harrastanut Juha Haapala sai reilu kaksi vuotta sitten lapsen. Ei mennyt kauaakaan, kun myös vastasyntynyt sukelsi moottoripyörien maailmaan.

– Hän on aina tykännyt touhuta ja vierailla firmallani, kertoo mooottoriajoneuvoja myyvän ja huoltavan Radical Motors -yrityksen omistava Haapala.  

Ei ole siis ihme, että Jasper kurvailee jo nyt, reilun kahden vuoden iässä Yyterin junioriradalla allaan pieni, sähkökäyttöinen moottoripyörä.

– Hän tykkää kovasti ajella ja päristellä. Myös pikkuautot, leikkiprätkät, potkupyörät ja mopot ovat mieluisia.

Ajaminen luonnistui jo ensimmäisestä kerrasta lähtien

Haapalan mukaan Jasperin harrastuksessa kyse ei ole siitä, että motocrossiin nuorena hurahtanut isä olisi pakottanut poikansa moottoripyörän satulaan. Päinvastoin.

Jasper tahtoi kokeilla mopolla ajoa ensimmäisen kerran nähtyään, kun hänen seitsemän- ja neljävuotiaat serkkupoikansa esittelivät ajotaitojaan Haapalan omistaman yrityksen pihamaalla.

– Se luonnistui heti. Hän oli jo aiemmin ehtinyt oppia, missä on kaasu ja jarrut, Haapala kertoo.

Isän mukaan Jasper saa itse päättää, milloin mopolla ajetaan. Se tarkoittaa, että ajoa on kertynyt runsaasti. Nuorelle miehelle harrastus tuntuu maistuvan. 

– Hän kyllä ilmoittaa, kun pitää päästä ajamaan mopolla. Minä en päätä, milloin huristellaan. Yleensä kun autotallin ovi on auki hän hoksaa, että hetkinen, nyt täytyy päristellä.

"Iskä saa juosta, kun vauhti on niin kova"

Yyterin junioriradalla tai kotinsa takapihalla tavallisesti huristelevan Jasperin moottoripyörä on alun perin YCF-merkkinen mini-motocrosspyörä, jonka polttomoottori on korvattu 1200-wattisella sähkömoottorilla.

Pyörässä on rajoitin, jolla pyörän maksiminopeuden saa säädettyä niin, että kuskin saa tarvittaessa kävellen kiinni.

– Siinä ei pääse pitkälle karkaamaan, kun voi itse kävellä vierellä ja sammuttaa mopon napista, jos näyttää siltä, että ajo ei luonnistu. Ekasta kerrasta lähtien on kuitenkin näyttänyt siltä, että ei tarvitse mennä väliin.

Haapala on julkaissut sähkömopolla huristelevasta pojastaan videoita yrityksensä Facebook- ja Instagram-tileillä. Suurin osa katsojista suhtautuu nuoreen motocross-harrastajaan ihastuksella.

Kauhisteleviakin kommentteja on kuitenkin tullut.

– Olen lukenut pari sellaista kommenttia, että voi kauheata, mitenhän se ajaminen luonnistuu.

– Kaikki eivät aina hyväksy moottoriurheilua muutenkaan. Ihmisillä saa kuitenkin olla mielipiteitä.

Haapala painottaa, että Jasperin turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Alusta saakka on opeteltu, että kypärä pysyy päässä, vauhti hiljaisena ja mopolla ajetaan vain aikuisten valvonnassa. 

– Jasperilla on potkupyörä, jolla hän menee kaksi kertaa kovempaa kuin sähköpyörällä. Kun lähdemme yhdessä lenkille, iskä saa aivan juosta, kun vauhti on niin kova.

Elämässä on oltava muutakin kuin pyöriä

Vaikka Haapala tuntuu suhtautuvan nuoren motoristin harrastukseen ylpeydellä, hän kuitenkin kertoo, että Jasperin elämä ei pyöri pelkästään moottoripyörien ympärillä.

– Itsekin olen harrastanut kaikkea joukkueurheilusta extreme-lajeihin. Olen aina ollut sitä mieltä, että monipuolisuus on hyvästä. Aina saa touhuta ja kaikkea pitää kokeilla. Monipuolinen tekeminen kehittää.

– Katsotaan, kuinka kauan ajaminen kiinnostaa. Hänellä on paljon muitakin kiinnostuksen kohteita. Jos hän kuitenkin tykkää ajaa, niin jossain vaiheessa, kun ikää ja kokemusta kertyy, voidaan siirtyä isompiin pyöriin.

Kiirettä ei kuitenkaan ole, eikä kaikkea aikaa vietetä pyörän selässä.

– Välillä hypitään trampoliinilla tai mennään uimaan. Tehdään kaikkia ihan tavallisia kaksivuotiaan juttuja. 

Ensimmäisenä Jasperin harrastuksesta kerrottiin Satakunnan Kansassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.