Suomen pessimistisimmäksi kunnaksi julistettu Puolanka on saanut kilpailijan – piskuisella Kivijärvellä menee vieläkin huonommin: "Ei sitten osattu tätäkään hoitaa hyvin"

HS: Suomen kuolevimmaksi kunnaksi nimetty Puolanka jää toiseksi Kivijärven rinnalla:"Ne on sitten menneet kuolemaan ennen meitä" 4:08
Videolla Puolangan pessimistit ry:n toiminnanjohtajan Tommi Rajalan puhelinhaastattelu.

Suomen pessimistisimmäksi kunnaksi tituleerattu Puolanka on saanut kilpailijan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC nosti Puolangan vastikään näyttävästi esiin, sillä kunta markkinoi itseään ankeudellaan. BBC:n jutussa esiteltiin Puolangan pessimistit -yhdistyksen toimintaa ja kunnan ”nähtävyyksiä”.

Jutussa Puolankaa kutsuttiin Suomen ”parhaaksi huonoksi” kuolevaksi kaupungiksi.

Asia noteerattiin tietysti Suomessa. Myös MTV Uutiset kertoi pessimismillään ylpeilevästä kunnasta BBC:n jutun pohjalta.

Kivijärvi onkin "parempi huono"

Helsingin Sanomat​​​​​​​ kuitenkin uutisoi vastikään, että Suomessa on vielä Puolankaakin ”parempi huono” paikkakunta. Sen mukaan Kivijärvi kuolee Puolankaakin vauhdikkaammin.

Puolangalla tieto on otettu vastaan ilman suurempia tunnereaktioita.

– Ne on mennyt kuolemaan näköjään ennen meitä. Nyt on jotain virhettä tapahtunut meillä, ei sitten osattu tätäkään hoitaa hyvin, Puolangan pessimistien Tommi Rajala sanoo.

Rajalalla on kuitenkin jo valmiina ratkaisu, mikäli ankeimman paikkakunnan tittelistä haluttaisiin kilpailla.

– Täytyy varmaan puolankalaisten ruveta syömään enemmän makkaraperunoita, hän sanoo.

– Se on kyllä vähän vaikeaa, kun viimeinen grilli suljettiin vähä aikaa sitten, hän lisää.

Puolanka on ollut Rajalan mukaan Suomen johtavia kuntia sydän- ja verisuonitauteihin liittyvissä tilastoissa.

Voiko kuolevalla kylällä elää niin, ettei vaivu pessimismiin?

Vaikka Rajala onkin pessimisti, hän näkee, että elämä voi olla hyvää kuolevassakin kylässä, jos asenne on oikeanlainen. 

– Jos keskittyy siihen, että haaveilee menneestä ajasta ja ajaa semmosta keskustapuolueen unelmaa, että "kyllä ne ihmiset vielä sieltä Helsingistä muuttavat takaisin tänne kylille" – jos noin ajattelee, varmasti masentuu ja vaipuu pessimismiin, Rajala pohtii.

– Jos taas hyväksyy sen faktan, että ei tämä tästä parane, niin täällähän pystyy ihan hyvin asumaan!

Puolangan kunnanvirastossa vastustettiin pitkään Puolangan pessimistit ry:n toimintaa.

Kunnan maineen pelättiin tuhoutuvan.

Rajalan mielestä se on kuitenkin ollut turha pelko, koska mitään mainetta paikkakunnalla ei ole. Eihän suomalainen edes tiedä, missä kunta sijaitsee. 

Sittemmin kunnan johdossakin on ymmärretty pessimismin voima markkinoinnin välineenä. Kunnanjohtaja myöntää asian myös BBC:n jutussa.

Vain yksi tavoite

Rajalan mukaan Puolangan pessimistit -yhdistyksellä on vain yksi tavoite.

– Kun ollaan tällainen kuoleva kunta, niin kuollaan sitten meteliä pitäen. Joka tapauksessa tässä näivetytään pois. Tehdään se sitten kuuluvasti. Kai siinä on jonkinlaisesta kotiseuturakkaudesta kyse, hän summaa. 

Jossain määrin tavoitteeseen on päästy, sillä Puolankaan on BBC:n yhteydenoton jälkeen tullut viestejä myös muualta Euroopasta.

– Kyllä tämä mediahuomio on hämmentävää. Eilen illalla annoin haastattelun Puolan televisiolle. Belgiassa ja Tsekeissä on tehty ihan käännösjuttu siitä BBC:stä, Rajala kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat