Suomen Pankin Rehn kritisoi Yhdysvaltain matkustuskieltoa: “Syventää tätä kriisiä”

10:07
Katso tästä Uutisextra jo ennakkoon! Näin Olli Rehn kommentoi koronaviruksen aiheuttamaa tilannetta.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kritisoi presidentti Trumpin julistamaa matkustuskieltoa ja peräänkuuluttaa Euroopan mailta yhteisiä toimia koronaviruksen talousvaikutusten hillitsemiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että matkustaminen Euroopasta Yhdysvaltoihin estetään 30 päiväksi. Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn pitää päätöstä vahingollisena.

– Ensinnäkin tämä Yhdysvaltain presidentin Trumpin päätös kieltää lennot Euroopasta osaltaan syventää tätä kriisiä, ja siinä mielessä se on hyvin ongelmallinen maailmantalouden kehityksen kannalta, Rehn sanoo MTV:n Uutisextra-ohjelman haastattelussa.

Rehn arvioi, että Yhdysvalloilla voi olla vaikeuksia vastata tehokkaasti koronaviruksen leviämiseen.

– Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on kallis tavalliselle ihmiselle, mikä osaltaan ehkäisee esimerkiksi testeihin menemistä tai sairauden hoitamista. Tämän lisäksi päätöksenteko on hyvin hajautettu, joten tältä kannalta katsoen Yhdysvaltain päätöksentekojärjestelmän kyky vastata tähän kriisiin ei välttämättä ole kovin hyvä, Rehn sanoi perjantaina.

Myöhemmin perjantaina Rehnin haastattelun tekemisen jälkeen presidentti Trump julisti maahan poikkeustilan ja ilmoitti mm. 45 miljardin euron hätäbudjetista sekä koronavirustestien saatavuuden parantamisesta.

“Aina ei voida markkinoita tyydyttää”

Euroopan keskuspankki ilmoitti torstaina lisäelvytyksestä, muun muassa arvopaperiostojen lisäämisestä 120 miljardilla tämän vuoden aikana. Massiivisesta elvytyksestä on ilmoittanut myös muun muassa Yhdysvaltain keskuspankki. Markkinoiden syöksyä toimet eivät pysäyttäneet.

– Se kertoo varmasti siitä, että markkinoilla on hyvin paljon epätietoisuutta siitä, miten pitkään epidemia tulee kestämään. Aina ei voida markkinoita tyydyttää, vaikka tehtäisiin mitä. Sen takia onkin tärkeämpi tässä tilanteessa kohdistaa toimet reaalitalouteen eli siihen, että kotitalouksien ja yritysten toimintaa kyetään ylläpitämään, Rehn sanoo.

Nolla- ja miinuskorkojen aikana koroista ei ole lääkkeeksi, mutta Rehnin mukaan EKP:llä on hihassaan muita keinoja, jos niitä tarvitaan.

– Kyllä keinoja löytyy tarvittaessa, mutta ehkä tässä vaiheessa niihin ei kannata mennä. Nyt on tehty nämä päätökset, ja tämä on mittava ja vaikuttava paketti siihen tehtävään mihin se on tarkoitettu, eli likviditeettikriisin estämiseen ja luoton saannin varmistamiseen yrityksille ja kotitalouksille.

Euroopan mailta yhteisiä päätöksiä

Suomen hallituksella on hihassaan miljardin euron elvytyspaketti, mutta päätöksiä elvytyksestä on Rehnin mukaan tehtävä yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa.

– On syytä korostaa, että tässä ei yksittäinen hallitus tai yksittäinen keskuspankki kykene korjaaman tätä tilannetta, vaan tarvitaan kaikkien yhteistoimintaa.

Ensisijaista on Rehnin mukaan terveydenhoidon vaatimien resurssien turvaaminen. Sen jälkeen kannattaa miettiä tarvitaanko finanssipoliittista elvytystä.

– Sen pitäisi olla eurooppalainen elvytysohjelma, jonka rinnalla keskuspankit huolehtivat rahoitusjärjestelmän kautta luotonsaannin toimivuudesta kotitalouksille ja yrityksille, Rehn sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja