Mainos

Suomen Pankin nimityskäytäntöön vain pieniä muutoksia

Suomen Pankin johtajien nimityskäytäntöön ei tällä haavaa ole luvassa suurta muutosta. Valmisteilla olevan esityksen mukaan pankkivaltuusto voi sitovasti päättää Suomen Pankin johtokunnan koosta. Nimitysoikeus säilyy yhä presidentillä.

Nimitystä koskeva lakiesitys on valmisteilla valtiovarainministeriössä ja se annettaneen eduskunnalle lokakuun alussa.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenten nimityskäytäntö nousi arvostelun kohteeksi viime vuoden lopulla, kun presidentti Tarja Halonen poikkesi johtajanimityksessä eduskunnan pankkivaltuuston kannasta. Halonen ei silloin hyväksynyt valtioneuvostonkaan esitystä, vaan nimitti tehtävään poliitikkoehdokkaiden ulkopuolelta pankkiammattilaisen.

Lisäksi Halonen nimitti keskuspankkiin vain yhden henkilön, vaikka pankkivaltuusto esitti sinne kahta. Näin johtokunnan jäsenten määräksi tuli neljä pankkivaltuuston kaavaileman viiden sijasta.

Pankkivaltuuston kertomusta käsitellessään eduskunta vaati, että hallitus valmistelee esityksen Suomen Pankista annetun lain muuttamiseksi siten, että pankkivaltuusto päättää sitovasti johtokunnan jäsenten määrästä, enimmäismäärän 1+5 puitteissa. Eduskunta edellytti myös, että hallitus käynnistää koko johtajanimitysmenettelyn uudistamisen.

Nyt syksyllä eduskunnalle annettavaan lakiesitykseen tästä ei tule mitään, vaan nimityskäytännön osalta menettely pysyy nykyisellään. Pankkivaltuusto tekee esityksen, jonka menee valtioneuvoston kautta presidentin päätettäväksi. Presidentti voi edelleen poiketa pankkivaltuuston ja valtioneuvoston esityksistä.

Nimitysmenettelyn uudistaminen on kyllä työn alla valtiovarainministeriössä, mutta sen toteuttaminen jäänee seuraavalle hallitukselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.