Mainos

Suomen Pankin Lainela: Puutullikorotusten perumisesta ei toivoa

Venäjän puutullikorotusten perumisesta ei ole toivoa, arvioi Suomen Pankin ekonomisti Seija Lainela. Syynä on naapurimaan talous-poliittinen linja.

- Venäjä haluaa teollistuneeksi maaksi, joka vie pitkälle jalostettuja teollisuustuotteita, ei raakapuuta. Puutullit ovat siihen yksi keino, MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Lainela selvittää.

Pietarin kansainväliseen talousfoorumiin osallistunut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen (kesk.) ennakoi tiistaina Huomenta Suomen lähetyksessä, että puutulleihin saadaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Lainelan mukaan siitä ei kuitenkaan ole toivoa.

- Tämä on se politiikka, jonka kanssa Suomen on elettävä, Lainela toteaa.

"Venäjä naapurina suuri onni"

Lainela muistuttaa, että Venäjän kaltainen maa naapurina on Suomelle kuitenkin suuri onni. Venäjästä on tullut tärkeä talousmahti viimeisen viiden vuoden aikana.

- Rajan taakse on yhtäkkiä saatu valtavan suuret ja Euroopan nopeimmin kasvavat markkinat. Meillä on erittäin hyvä asema, mikä näkyy erityisesti Itä-Suomen kehityksessä.

Lainelan mielestä suomalaisten kannattaa satsata Venäjällä vähittäiskauppaan, elintarviketeollisuuteen ja rakentamiseen.

Vaikka Venäjällä menee entistä paremmin, korruptio on edelleen yleistä ja se pelottaa suomalaisia sijoittajia. Myös Venäjän korkea inflaatiotaso on ongelma, joka johtuu osittain kansainvälisestä elintarvikkeiden hintojen noususta.

- Venäjällä on myös omat syynsä, kuten valtavat öljytulot. Yritystoiminta näin korkeissa inflaatio-olosuhteissa on hankalaa, Lainela toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.