Mainos

Suomen Pankin Hakkarainen: Pankkikilpailusta huolehdittava

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkaraisen mukaan on syytä huolehtia, että pankki-, vakuutus- ja eläkevakuutustoiminnassa on riittävästi kilpailua.   

Suomen Pankin mukaan rahoitusmarkkinat ovat Suomessa keskittyneemmät kuin muualla euroalueella. Suomessa muutamilla isoilla toimijoilla on merkittävä markkinaosuus pankki-, vahinkovakuutus- ja työeläkesektoreilla.   
Suomen Pankin mukaan pankkisektorin koko suhteessa kansantalouteen on huomattava.   

Riippuvuus markkinarahoituksesta altistaa pankit kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden häiriöille. Pankit ovat tiiviisti kytköksissä muihin Pohjoismaihin, joiden rahoitus- ja asuntomarkkinoiden ongelmat välittyisivät nopeasti myös Suomeen.   

– Tarkka seuranta, joka kattaa myös muut Pohjoismaat, on tarpeen rahoitusmarkkinoiden vakauden säilyttämiseksi, arvioi Hakkarainen.

Velkaantumisvauhti on hidastunut

Suomen Pankin mukaan Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt heikosta talouskehityksestä huolimatta vakaana.   

– Rahoitusjärjestelmän vakauteen ei kohdistu välittömiä uhkia. Vakautta on silti vaalittava. Kytkeytyneisyys ja keskittyneisyys tekevät rahoitussektorista haavoittuvan. Myös heikko suhdannetilanne edellyttää seurantaa, Hakkarainen sanoi.  

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien jo ennestään suuri velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on jatkanut kasvuaan.

Velkaantumisvauhti on kuitenkin hidastunut, ja asuntojen suhteelliset hinnat ovat alentuneet lähelle pitkän aikavälin keskiarvojaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.