Suomen Pankki asettaisi kotitalouksien velanotolle ylärajan – varoittaa kovista koroista

Miten kansalaiset selviävät velkojensa ja korkojensa kanssa? 10:41
Miten kansalaiset selviävät velkojensa ja korkojensa kanssa?

Korkojen nopea ja voimakas nousu on kasvattanut rahoitusvakauteen liittyviä riskejä Suomessa, toteaa Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Kotitaloudet, jotka alhaisten korkojen aikana ottivat runsaasti velkaa, ovat vaarassa joutua pinteeseen.

Marja Nykäsen mukaan Suomen talous voi heikentyä ennakoitua enemmän, jos velkaiset kotitaloudet karsivat kulutustaan huomattavasti.

Korkojen nopea nousu voi aiheuttaa ongelmia myös pankkisektorilla, mikäli alhaisten korkojen aikana otetut riskit toteutuvat. Kevään aikana tästä on nähty esimerkkejä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Suomalaisten pankkien vakavaraisuus on Suomen Pankin mukaan säilynyt vahvana, eikä niillä näyttäisi olevan sellaisia riskejä kuin ulkomailla ongelmiin joutuneilla pankeilla.

– Pankkien varainhankinnan riskeihin ja maksuvalmiuden riittävyyteen on kuitenkin kiinnitettävä huomiota myös Suomessa, Nykänen sanoo tiedotteessa.

Suomen Pankki katsoo, että valtiovarainministeriön työryhmän suositus velanoton sitovasta ylärajasta olisi tärkeä toteuttaa. Näin määriteltäisiin, kuinka suuri osan lainanhakijan tuloista saa mennä velan hoitoon.

Euroopan tasolla olisi tärkeää saattaa pankkiunioni valmiiksi luomalla yhteinen eurooppalainen talletussuoja.

– Pankkisektorin kevätmyrsky muistutti, miten nopeasti tilanne voi kärjistyä, jos luottamus pankkeihin järkkyy. Rahoitusjärjestelmän vakaus luodaan pitkäjänteisellä työllä. Tärkeitä toimia olisivat Suomessa nykyistä vahvempi katto kotitalouksien velanotolle ja Euroopassa yhteinen suoja pankkitalletuksille, Nykänen linjaa.

Lue myös:

    Uusimmat