Mainos

Finanssivalvonta huolissaan kotitalouksien velkaantumisesta

Finanssivalvonnan (Fiva) mukaan kotitalouksien kasvava velkaantuminen lisää pankkijärjestelmän riskejä. Fiva kertookin aloittavansa valmistelut asuntolainojen riskien painottamiseksi enemmän pankkien vakavaraisuuslaskennassa.

– Mahdollisessa stressitilanteessa velkaantuneen kotitaloussektorin ongelmat aiheuttaisivat suorien luottotappioiden lisäksi välillisiä vaikutuksia kulutuskäyttäytymisen kautta. Rahoitussektorin ja reaalitalouden kytkentöjen myötä vaikutukset voisivat laajeta systeemisiksi, Fiva varoittaa tiedotteessa.

Pankkeja edustava Finanssialan keskusliitto FK tyrmää valvojansa suunnitelmat. FK:n mukaan riskipainojen korottaminen vaikeuttaisi talouden elpymistä.

– Asuntolainojen riskipainojen korotus lisää pankkien kustannuksia, mikä voi heijastua uusien asuntolainojen ehtoihin, sanoo FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila.

FK kiistää Fivan näkemyksen asuntolainamarkkinoiden kehityksestä. FK:n mukaan Suomessa ei ole merkkejä luotonannon tai velkarahoituksen liiallisesta kasvusta. Myös asuntomarkkinat ovat pysyneet rauhallisina.

Hypo huolestunut

Pankeilla on vastassaan mahtavia vastustajia, sillä Finanssivalvonnan päätöstä tukevat Suomen Pankki, valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö. Myöskään Euroopan keskuspankilla ei ole Fivan mukaan mitään esitystä vastaan. 

Asuntolainottajista Suomen Hypoteekkiyhdistys asettuu kuitenkin tukemaan Fivan päätöstä.

– Finanssivalvonnan päätös asuntolainojen riskipainoista on hyvä. Päätös on sisällöltään hyvin perusteltu ja rakentava. Parasta olisi, että ne pankit, joilla asuntolainojen riskipainot ovat keskimäärin selvästi alle 15 prosentin, päättäisivät oma-aloitteisesti korjata mallejaan vastaamaan tämän päivän ja erityisesti tulevaisuuden vaatimuksia, sanoo Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna.

Ari Paunan mukaan asuntolainamarkkinoiden riskien kannalta on huolestuttavaa, että pankit käyttävät talousvaikeuksien keskellä painivassa Suomessa Euroopan mittakaavassa alhaisimpia riskipainoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.