Suomen Pankilta synkkä viesti asuntovelallisille – koronnostot eivät välttämättä vielä ohi

Asuntolainojen koroissa pienet erot 2:12
Näin asuntolainojen korot eroavat toisistaan.

Euroopan keskuspankin EKP:n koronnostot eivät välttämättä ole vielä ohi, vaikka euroalueen inflaatio hidastuu edelleen. Näin sanoo Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki. 

Suomen talouskasvu ja inflaatio hidastuvat tänä ja ensi vuonna enemmän kuin euroalueella keskimäärin.

Välimäki korosti Suomen Pankin tiedotustilaisuudessa sitä, että EKP:n tavoittelema hintavakaus on pitkällä aikavälillä myös Suomen etu, vaikka EKP:n rahapolitiikan vaikutukset iskevät Suomen vientivetoiseen talouteen nopeammin kuin esimerkiksi Etelä-Euroopan enemmän palveluihin keskittyneisiin talouksiin.

–  Meillä teollisuudella ja rakentamisella on isompi paino koko taloudessa, sanoi Välimäki tiedotustilaisuudessa.

Välimäki on tällä hetkellä jäsen EKP:n neuvostossa, joka tekee päätökset rahapolitiikasta. Hän sijaistaa tehtävässä Olli Rehniä, joka on Suomen Pankista virkavapaalla presidentinvaalien vuoksi.

Suomen taloutta hidastaa Välimäen mukaan vielä enemmän se, että erityisesti asuntolainat ovat Suomessa enimmäkseen vaihtuvakorkoisia. Tällöin korkeampi korkotaso välittyy nopeasti uusien lainojen lisäksi aiemmin otettuihin lainoihin.

–  Meillä tässä mielessä kotitalouksien elämään rahapolitiikka on huomattavasti isommin välittynyt kuin joissain kiinteiden korkojen maissa, sanoi Välimäki.

Taittuuko inflaatio liian hitaasti?

Inflaation hidastumisesta huolimatta euroalueen hintojen nousun odotetaan pysyvän liian nopeana liian kauan suhteessa EKP:n kahden prosentin inflaatiotavoitteeseen.

EKP:n ennusteen mukaan euroalueen inflaatio hidastuisi 2,1 prosenttiin vasta vuonna 2025.

EKP:n neuvosto arvioi edellisen koronnoston yhteydessä, että ohjauskorot ovat saavuttaneet tason, joka riittävän pitkään ylläpidettynä edistää merkittävästi inflaation palaamista tavoitetasolle.

Tuomas Välimäen mukaan tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että koronnostot olisivat ohitse.

–  Ennusteet ovat kuitenkin vain ennusteita.

Välimäen mukaan korkopäätökset tulevat perustumaan tuoreimpiin tietoihin taloudesta ja rahoitusmarkkinoilta. Hän painotti, että ohjauskorot asetetaan riittävän pitkäksi aikaa tasolle, joka rajoittaa kysyntää riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat