Suomen oma Versailles – MTV pääsi tutustumaan suljettuun arvokartanoon Espoossa

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Träskändan kartanon julkisivu kunnostettiin Espoossa 6:49
Katso video: Tältä näyttää toistaiseksi suljettu Träskändan kartano!

Espoossa sijaitsee yksi Suomen kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmista rakennuksista – Träskändan kartano. MTV Uutiset Live tutustui tsaarinkin majoituspaikkana toimineeseen taloon.

Träskändan kartanolla on pitkä ja merkittävä historia. Yksi sen tunnetuimmista omistajista oli 1800-luvun voimanainen, hyväntekeväisyydestään tunnettu Aurora Karamzin.

Yksi Karamzinin ajan merkkipaaluista oli tsaarin vierailu, kun Aleksanteri II majoittui Träskändassa vuonna 1863. Tilaisuutta varten Karamzin oli muun muassa hankkinut Pariisista kokin ja Saksasta sekä Baltiasta eksoottista riistaa. Tsaaria varten rakennettiin jopa oma käymälä.

Tällä hetkellä kartanoon ei ole yleisöllä pääsyä. Vaikka yli 2,6 miljoonaa euroa maksanut ja yli 1,5 vuotta kestänyt julkisivuremontti valmistui tänä kesänä, sisätilat vielä vaativat peruskorjausta. Rakennuksen omistava Espoon kaupunki ei ole halunnut lähteä remontoimaan sisätiloja ennen kuin rakennukselle on löytynyt käyttäjä. 

Kartanon tukemiseksi on perustettu kansalaisten voimin Träskändan kartanon ystävät ry.

Yhdistyksen mukaan, sen tarkoituksena on edistää Träskändan kartanon kulttuurihistoriallista perintöä ja säilymistä kaupungin omistuksessa. Yhdistyksen mukaan kartano olisi kunnostettava sellaiseen toimintaan, että kartano säilyisi avoimena kuntalaisille ja muulle yleisölle. 

Yhdistys toteuttaa tarkoitustaan järjestämällä tilaisuuksia ja tapahtumia. Esimerkiksisunnuntaina 20.8. järjestetään Träskändan perinnepäivä.

Lue myös:

    Uusimmat