Tältä näyttävät eduskunnan salatut taideaarteet – monen kansanedustajan hellyttävä suosikkiteos löytyy naistenhuoneesta

Tältä näyttävät eduskunnan salatut taideaarteet – MTV Uutiset tutustui teoksiin 8:50
Katso video: Tällaisia salaisuuksia Eduskuntatalo pitää sisällään! (OIKAISU: Eduskuntatalon istuntosalin viisi Wäinö Aaltosen kipsiveistosta, Työ ja tulevaisuus -kokonaisuus, talletettiin vuonna 1977 Wäinö Aaltosen museoon Turussa, ei Turun taidemuseoon, kuten videolla sanotaan)

MTV Uutiset pääsi tutustumaan eduskuntarakennuksen taideaarteisiin. Talon työntekijöiden kenties suosituin teos löytyi yllättäen naistenhuoneesta.

Suomen kenties tunnetuimmassa rakennuksessa Arkadianmäellä on nyt poikkeuksellisen hiljaista. Kansanedustajat ovat vielä lomalla, kauden ensimmäinen istunto on vasta 5. syyskuuta.

MTV Uutiset pääsi Eduskuntataloon selvittämään millaisissa tiloissa maamme tärkeimmät päätökset tehdään.

Eduskuntatalo on kokonaistaideteos itsessään ja siellä on huomattava kokoelma Suomen taidetta.

Rakennuksen piti nousta Tähtitorninmäelle

Ensimmäinen suunnittelukilpailu Eduskuntatalosta järjestettiin jo vuonna 1908, ja Eliel Saarinen voitti sen. Alun perin Eduskuntatalo piti rakentaa Tähtitorninmäelle, mutta muun muassa Venäjän keisari Nikolai II:n vastustuksen vuoksi hanke ei toteutunut koskaan. 

Suomen itsenäistyttyä, myöhemmän suunnittelukilpailun voitti vuonna 1924 arkkitehtitoimisto Borg–Sirén–Åberg. Voittaneen ehdotuksen tekijä oli arkkitehti Johan Sigfrid Sirén.

Helppoa ei Suomella ollut Venäjän vallasta irtautumisen jälkeenkään, mikä näkyi Arkadianmäelle nousseen rakennuksen yksityiskohdissa.

– Sisällissota, vaikeita aikoja, 20-luku, lama... Täällä ei ollut voittajamerkkejä, ei ollut edes valtiovaakunaa missään. Pyrittiin sellaiseen neutraaliuteen, kertoo Eduskunnan intendentti Tiina Tuukkanen.

Sirénhalusi tästä talosta kansakuntaa yhdistävän rakennuksen, sanooTuukkanen.

Eduskuntatalo valmistui Arkadianmäelle vuonna 1931. Sirénin suunnittelemia ovat myös merkittävimpien tilojen kalusteet, valaisimet ja monet muut yksityiskohdat kuten ovet, porraskaiteet sekä istuntosalin hopeoidut äänestysuurnat.

Yllättävä suosikkiteos

Eduskunnan taidekokoelmaan kuuluu tätä nykyä jopa 1500 teosta. Suurin osa niistä on sijoitettu Eduskunnan henkilökunnan työhuoneisiin.

Entä mitkä ovat kansanedustajien suosikkiteoksia? Intendentin mukaan jotkut edustajat ovat hänelle mainineet tietyn Aimo Tukiaisen pronssiveistoksen, Ville pahalla päällä, joka löytyy talon niin sanotusta harmaasta naistenhuoneesta. Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa on käyttänyt kuvaa viestinnässään.

– Se on semmoinen hyvin hellyttävä kuvaus pienestä pojasta, jolla ei kaikki menee ihan hyvin, hymyilee eduskunnan intendentti.

Lue myös:

    Uusimmat