Mainos

Suomen nuoret aikuiset amfetamiinin kuluttajien kärkeä

Suomalaiset 15-34-vuotiaat nuoret aikuiset käyttävät eurooppalaisella mittapuulla paljon amfetamiinia, ilmenee Euroopan huumeviraston (EMCDDA) vuotuisesta raportista.

Euroopan huumeraportti 2017 toteaa, että Suomessa amfetamiinin käyttö on lisääntynyt läpi 2000-luvun, kun taas esimerkiksi Espanjassa ja Britanniassa käyttö on ollut jo pitkään laskussa.

Tiedot perustuvat Suomen osalta vuoden 2014 tilastoon, jonka mukaan 2,4 prosenttia nuorista aikuisista oli käyttänyt amfetamiinia edellisen vuoden aikana. Vastaava luku oli Ruotsissa 1,3 prosenttia. Ruotsin tiedot perustuvat vuoden 2013 tilastoon.

Euroopan huumevirasto kertoo myös amfetamiinin sukulaisstimulantin, metamfetamiinin, käytön yleistyneen eritoten Suomen kaupungeissa.

Yliannostuskuolemat kasvussa

Huumausaineiden aiheuttamat yliannostuskuolemat ovat kasvussa kolmatta vuotta peräkkäin. Yliannostuskuolemia tilastoitiin Euroopassa vuonna 2015 runsaat 8400. Heroiini ja muut opioidit aiheuttavat raportin mukaan suurimman osan huumekuolemista.

Sen sijaan muuntohuumeiden määrä laski EU:n alueella viime vuonna. EMCDDA kertoo, että vuonna 2016 Euroopassa löydettiin 66 uutta muuntohuumetta. Vuotta aiemmin uusia aineita löydettiin 98 kappaletta.

Virasto selittää muuntohuumeiden laskenutta määrää joidenkin jäsenmaiden jyrkentyneellä lainsäädännöllä. Suuria määriä uusia aineita tuottaviin Kiinan kemikaali- ja lääkeyrityksiin on myös kohdistettu tehostettua valvontaa. Raportin mukaan muuntohuumeita valmistetaan myös luvattomissa laboratorioissa, joiden on havaittu lisääntyneen viime vuosina Euroopassa.

Vuoden 2016 loppuun mennessä Euroopan huumevirastolla oli seurannassa kaikkiaan 620 uutta Eurooppaan rantautunutta muuntohuumetta.

Suurin osa huumausainerikoksista liittyy kannabikseen

Euroopan huumevirasto arvioi, että lähes prosentti eurooppalaisista aikuisista käyttää kannabista lähes päivittäin. Myös nuorten keskuudessa kannabis pitää pintansa. Samaan aikaan kun alkoholin kulutus ja tupakointi on vähentynyt, on kannabiksen käyttö pysynyt 15-16 -vuotiailla koululaisilla lähes ennallaan.

Huumeraportti toteaa, että suomalaisten nuorten aikuisten kannabiksen käyttö on ollut kasvamaan päin. Vuoden 2014 tilastojen mukaan yli 13 prosenttia suomalaisista nuorista aikuisista oli käyttänyt kannabista edellisen vuoden aikana.

Raportista myös ilmenee, että kannabis liittyy valtaosaan huumausainerikoksista. EU:ssa ilmoitettiin vuonna 2015 noin puolitoista miljoonaa huumausainerikosta, joista valtaosa liittyi kannabiksen käyttöön tai sen hallussapitoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.