Suomen mitalitoivoksi ryminällä noussut Ilkka Herola harkitsi vakavasti toista lajia – "Vaakakuppi oli aika vahvasti kallellaan"

13:40
"Voi lähteä ihan selkeällä mitalitavoitteella kisoihin" – tilastoja tutkinut Ilkka Herola tietää mahdollisuutensa MM-kisoissa.

Ilkka Herola on yksi Suomen suurimmista mitalitoivoista Oberstdorfin MM-kilpailuissa. Jos kilpailun ensimmäinen osa mäessä natsaa, on Herola hyvin lähellä palkintopallia. Kovana hiihtäjänä tunnettu mies oli kuitenkin yllättäen aiemmin ennemminkin mäkimies.

Yhdistetyn maailmancupissa tällä kaudella neljästi palkintokorokkeelle noussut Ilkka Herola tunnetaan erityisesti raa’asta hiihtämisestään, jonka avulla mies voi nousta pitkältäkin takamatkalta kärkisijoille.

Herolan oma ensirakkaus oli kuitenkin mäkihyppy, yhdistetyn osa-alue, joka on aiheuttanut välillä harmaita hiuksia.

– Pienenä poikana oli kova palo mäkihyppyä kohtaan lajina. Ehkä se vaaran tuntu ja extreme-lajin viehätys veti sinne nuorempana, Tulosruudun viikon vieraana ollut Herola sanoo.

Pääkuvan videolta voit katsoa koko haastattelun, jossa Herola kertoo muun muassa, miten on pyrkinyt kehittämään mäkiosaamistansa.

Toki Herola oli muiden poikien tavoin hiihtänytkin, käynyt kilpailuissa, mutta mäkihyppy oli se, joka vei nuoren miehen mennessään.

– 15 vuoden korvalla oli aika lähellä, että vaakakuppi olisi kääntynyt mäkihypyn puolelle. Jossain kohtaa mentiin hyvin pitkäänkin niin, että parhaat tulokset kansallisesti ja kansainvälisesti tulivat mäen puolelta. Vaakakuppi oli aika vahvasti kallellaan siihen suuntaan.

Lopulta hiihto tuli mukaan siitä yksinkertaisesta syystä, että Herola huomasi olevansa siinä niin hyvä.

– Luontaiset ominaisuudet olivat sinne kestävyyspuolelle paremmat. Sitä kautta lajiksi valikoitui yhdistetty.  

Herola on on tällä hetkellä hiihtäjänä yksi yhdistetyn kovimmista ellei kovin. Miehen MM-mitalin kohtalo ratkeaakin käytännössä jo mäessä, jossa eroa kärkeen ei saisi kertyä liikaa. Tämä on nähty kuluvan kauden maailmancupissa.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos mäessä pääse kärjen tuntumaan, aika monella on vaikea paikka yrittää minun vauhdissani pysyä.

Herola sanoo tukeutuvansa tavoitteita asettaesaan paljolti kauden tilastoihin. Ne osoittavat suomalaisen olleen mukana palkintopallikamppailussa huomattavassa osassa kilpailuita.

– Semmoisia riittävän hyviä hyppysuorituksia on takana jo paljon. Molemmissa mäissä (normaalimäessä ja suurmäessä) on ihan hyvä mahdollisuus onnistuessaan mitalitaisteluun päästä. Voi lähteä ihan selkeällä mitalitavoitteella kisoihin.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja