Edellinen yhdistetyn arvokisamitalisti Anssi Koivuranta teki erityisen huomion Ilkka Herolan hienosta menestystarinasta – "Hänellä ei ole ollut sitä turvaa"

3:41
Videolla kuvaa Ilkka Herolan upeasta mitalihiihdosta.

14 vuotta sitten yhdistetyn arvokisamitalia juhlinut Anssi Koivuranta nostaa hattua Suomen mitalikantaan palauttaneelle Ilkka Herolalle.

Herola päätti Suomen 14 vuoden korpivaelluksen yhdistetyn arvokisoissa hiihtämällä komeasti hopealle Oberstdorfin MM-kisojen henkilökohtaisessa kilpailussa. Edellisen kerran palkintokorokkeelle arvokisoissa on noussut Anssi Koivuranta, joka voitti Sapporon MM-kisoissa pronssia vuonna 2007.

Koivuranta otti Herolan mitalin suurella ilolla vastaan. 25-vuotias Herola on jo pidemmän aikaa ollut lähellä arvokisamenestystä, mutta vasta nyt mitalitili räpsähti komeasti auki.

– 14 vuotta on jo aika pitkä aika. Ilultakin on huippumenestys arvokisoissa vielä jaksanut odotuttaa itseään. On ollut menestyskypsä urheilija jo pidemmän aikaa, mutta ei ole vain kaikki natsannut kohdalleen vasta kuin sitten nyt, Koivuranta summaa MTV Urheilulle.

Herola lähti perjantain kisan hiihto-osuudelle minuutin kärjen perässä. Koivuranta piti suomalaisen takamatkaa kohtuullisena, mutta edeltä lähtevät kärkinimet loivat uhan mitalille.

– Nyt aikaero oli ihan sopiva, mutta etupuolella oli kuitenkin aika kovia menijöitä. Kun mietti sitä mitalimahdollisuutta, niin tavallaan huippuonnistumista vaatisi. Vaikka aikaero olisikin mahdollista hiihtää kiinni, niin nyt tarvitsisi loppukirikykyä, että saa mitaleista taistella, Koivuranta kertoo pohtineensa mäkiosuuden jälkeen.

Herola kuitenkin hiihti upean kilpailun ja nousi jo reilun kahden hiihtokierroksen jälkeen kärjen kantaan. Koivuranta nostaa esiin yksityiskohdan, joka kertoo hyvin paljon siitä, millaisella itseluottamuksella Herola lähti ladulle.

– Kyllähän tuossa kaikki natsasi nyt kohdalleen. Oli ottanut uuden suksiparinkin, mikä kertoo luottamuksesta omaan ja tiimin tekemiseen, että uskaltaa tehdä tuollaisia valintoja arvokisoissa.

14 vuoden korpivaellus päättyi

Kun Anssi Koivuranta nousi vuoden 2007 Sapporon MM-kisojen päätöskilpailussa palkintokorokkeelle pronssinen mitali kaulassaan, ei moni varmastikaan osannut odottaa sitä, että seuraava yhdistetyn arvokisamitali nähtäisiin vasta 14 vuoden kuluttua.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uransa alkutaipaleella tuolloin ollut Koivuranta oli osa kivikovaa yhdistetyn maajoukkuetta, jossa oltiin totuttu menestymään arvokisoja myöten, joten odotusarvonakin oli, että mitaleita tulee jatkossakin.

– Oma ura oli aika alkutekijöissään. Olin vielä tullut nuorena mukaan sellaiseen tiimiin, missä oli totuttu menestymään. Jotenkin sitä vain piti itsestään selvänä, että näitä mitaleita vain tulee, Koivuranta muistelee

Koivuranta sai aloitella uraansa erinomaisissa olosuhteissa maailman huipulla olleiden suomalaistähtien opissa. Herolan kohdalla lähtökohdat ovat olleet kuitenkin täysin erilaiset.

– Hän tulee ihan eri lähtökohdista. Hän on joutunut ikään kuin uudestaan olemaan se pioneeri, joka uskaltaa näyttää sitä tietä. Ihan erilaista treenata sellaisessa porukassa, jossa on jo maailman huippuja. Itse olin siinä Hannu Mannisen ja Jaakko Talluksen varjossa. Tiesin, että kun teen vain näitä samoja juttuja, kyllähän minäkin sitten pärjään, Koivuranta kertoo.

– Ilulla ei ole ollut sitä turvaa ollenkaan. Hänen on ollut pakko luottaa siihen, mitä hän tekee. Se vielä nostaa hänen mitaliaan omassa arvoasteikossa hyvin korkealle, kun hän on joutunut tekemään itse hirveän duunin löytääkseen menestysreseptin, Koivuranta jatkaa.

Koivuranta korostaa myös yhdistetyn päävalmentaja Petter Kukkosen merkitystä Herolan menestyksen taustalla.

– Erittäin iso hatunnosto lähtee Kukkosen Petterin suuntaan. Hän on tehnyt todella kovaa duunia monta vuotta kovalla pieteetillä.

Laihojen vuosien jälkeen paluu menestyskantaan on tärkeä juttu suomalaiselle yhdistetylle. Herolan arvokisamitali vankistaa varmasti yhdistetyn arvostusta suomalaisen urheilukansan silmissä.

– Merkitys on varmasti tosi iso. Nyt ollaan taas tietyllä tapaa suoritettu kasvojen pesu. Suomessahan arvostetaan arvokisamenestystä hirveästi ja sillä mitataankin paljolti urheilijaa. Kyllähän tuo nostaa Ilua itseään ja myös lajia ihan reiluja harppauksia ylöspäin, Koivuranta painottaa.

– Aikoinaan yhdistetty on ollut kovassa huudossa Suomessa, mutta tuossa oli hyvinkin laihoja vuosia yhdistetyllä. Nyt ne on voitettu ja ollaan uudestaan menestyskannassa kiinni.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja