Päättäjäisviikonlopun sää: Kannattaa varautua juhlintaan lämpimillä vaatteilla

Tältä näyttää lauantain juhlasää – ylimmät lämpötilat vastaavat ajankohdan normaaleja yölämpötiloja 7:17
MTV Uutisten meteorologi Jenna Salminen ennustaa lauantain päättäjäispäivälle vaihtelevaa viileähköä säätä. (1.6.2023)

Huomenna koulunsa päättävät pääsevät juhlimaan suuressa osassa maata poutasäässä. 

Ulkona juhlivien on kuitenkin hyvä varautua idässä ja Länsi-Lapissa yksittäisiin vesikuuroihin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lounais-Suomessa päivän ylin lämpötila voi nousta lauantaina lähelle 15:tä astetta, idässä ja Lapissa lähelle 10:tä astetta. Länsi-Suomessa lämpötila on 12–15 asteessa. Illalla voi sataa monin paikoin maan länsiosassa.

Tänään satanut lunta paikoin etelässäkin

Kesäkuu on alkanut ajankohtaan nähden kylmänä. Osassa maata on saatu vesisateiden ohessa lumi- ja räntäsateita. Paikoin lunta satoi maan eteläosassa saakka, kertoo Foreca nettisivullaan.

– Lumisinta on ollut paikoin Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, sanoo Forecan meteorologi Anna Latvala nettisivulla.

Kolea keli johtuu siitä, että Suomeen on tullut kylmää ilmamassaa, ja pilvipeitteen rakoillessa lämpömittarin lukema valahti perjantain vastaisena yönä hieman pakkasen puolelle niinkin etelässä kuin Lappeenrannassa, Virolahdella ja Turussa.

Ilmatieteen laitos mittaa maanpinnan lämpöasteita

Ilmatieteen laitos ilmoittaa kasvukaudella myös maanpinnan lämpötilan. Virolahdella maanpinnan lämpötilaksi mitattiin perjantain vastaisena yönä –9,1 astetta, joka on mittausaseman ennätys. Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle muistuttaa, että tätä lämpötilaa ei kuitenkaan kannata sekoittaa ilman lämpötilaan, joka on esimerkiksi sääennusteissa kerrottava lämpötila. Virolahdella ilman lämpötila oli perjantain vastaisena yönä –2,5 astetta.

– Ilman lämpötila mitataan kahden metrin korkeudelta, mutta kasvukaudella kerrotaan myös maanpintaminimi ja varoitetaan halloista, Saarikalle sanoo.

Tällä viikolla mitattiin myös uusi Suomen kesäkuun pakkasennätys. Torstain vastaisena yönä Käsivarren Lapissa Enontekiön Kilpisjärvellä mitattiin Saanatunturin havaintoasemalla yön aikana alimmaksi lämpötilaksi –7,7.

Edellinen ennätys oli niin ikään Lapista vuodelta 1962. Tuolloin Inarissa Laanilan asemalla mitattiin kesäkuun 3. päivänä –7 astetta.

Lue myös:

    Uusimmat