Mainos

Muistatko nämä ääripääsäät? Vuoden 1999 juhannuksena hikoiltiin yli 30 asteen helteessä – 2014 satoi räntää

Säät suosivat tänä juhannuksena niitä, jotka pitävät koleasta ilmasta. Edellisen kerran juhannushelteissä on paistateltu lähes kaksikymmentä vuotta sitten, kun vuonna 1999 noustiin monin paikoin yli 30 asteen. Vuonna 2014 taas värjöteltiin harvinaisen koleassa säässä, kun lämpötila nousi yli 15 asteen vain pienellä alueella.

Minkälaisia säämuistoja juhannuksista sinulla on? Lähetä muistosi MTV Uutisille: uutiset(a)mtv.fi.

Edellisen kerran koko maassa on ollut hyvin lämmintä juhannuksena vuonna 1999, selviää Ilmatieteen laitoksen säätilastoista.

– Silloin oli 30 asteen helteitä erityisesti maan keski- ja itäosassa. Hellettä oli Etelä-Lappia myöden ja Lapissakin runsasta 20 astetta, vaikkakaan ihan hellelukemiin ei päästy, kertoo Niina Niinimäki Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Aina ei ole hellettä – eikä edes lämmintä 

Maanlaajuista koleaa puolestaan oli viimeksi 2014.

– Sää oli koko maassa aika kurja. Juhannusaattona jäätiin alle 15 asteen, lähinnä maan kaakkois- ja eteläosissa päästiin tämän yli.

– Juhannuspäivä oli vielä koleampi, ja koko maassa jäätiin alle 15 asteen. Koko maan ylin lämpötila oli 14,7 astetta Lieksassa. Ja muualla sitten sitä kylmempää, Niinimäki kertaa tilastoista.

Myös juhannusta edeltävien päivien sää enteili, mitä tuleman piti, Niinimäki muistelee. 

– Vuoden 2014 juhannusviikolla 16.–17.6. satoi lunta ja räntää usealla alueella maan keski- ja pohjoisosissa. Juhannusaattonakin vielä muutamilla Pohjois-Lapin asemilla havaittiin räntäsadetta. Se oli ehdottomasti viimeaikaisista juhannuksista kolein.

Entä tämä juhannus tilastojen valossa?

Tälle juhannukselle meteorologit ennustavat 15 asteen hujakoille asettuvia lämpötiloja. Tilastovertailu osoittaa, että tavanomaisista lämpötiloista jäädään reippaasti.

– Tällöin ei olisi kaikkien aikojen koleinta, mutta kuitenkin keskimääräistä koleampaa.

– Keskimääräinen päivälämpötila on juhannuksena noin 20 asteen hujakoilla suurimmassa osassa maata ja yölämpötila noin 10 astetta. Pohjois-Lapissa tavanomainen juhannuslämpötila on 15 asteen kieppeillä päivällä ja +5 asteen luokkaa yöllä. 

Muita koleita juhannuksia

Vaan on niitä koleita juhannuksia tietysti Suomen kaltaisessa maassa nähty muulloinkin. 

Neljäkymmentävuotta sitten, 24.–25.6.1977 juhannusaattona lämpötila jäi myös laajalti alle 15 asteen, maan keski- ja pohjoisosassa paikoin jopa alle 10 asteen.

Yli 15 asteen lämpötiloja mitattiin vain muutamalla maan etelä- ja lounaisosan ja –saariston havaintoasemilla. Aaton ylin lämpötila, 16,8, mitattiin Turun lentoasemalla ja Inkoon Bågaskärissä.

Juhannuspäivänä lämpeni maan etelä- ja lounaisosassa hieman, mutta muualla maassa sää oli yhtä koleaa kuin aattonakin. Juhannuspäivän ylin, 18,8 astetta, mitattiin Salon Kärkässä.

Vuosi 1981 ei ollut juurikaan tuota parempi. Itärajalla ja paikoin maan länsiosassa oli aattona runsas 15 astetta, muualla pääasiassa alle 15 asteen. Juhannusaaton ylin lämpötila, 18,2, mitattiin Salon Kärkässä.

Juhannuspäivänä ylin lämpötila oli 21 astetta Tohmajärvellä. Yli 20 asteen lämpötiloja oli kuitenkin vain itärajan tuntumassa. Muualla oltiin juhannuspäivänäkin pääasiassa 15 asteen tuntumassa tai sen alapuolella.

Viime juhannukset ovat olleet viileitä

Ilmatieteen ilmastopalvelun Niinimäen mukaan viime vuonna juhannussää oli keskimääräinen, mutta edellisenä vuonna, 2015, oli melko viileää. 

Viime vuonna juhannusta vietettiin 19.–20.6. Päivän ylin lämpötila jäi juhannusaattona monin paikoin 15 asteen tuntumaan. Lämpimintä oli maan itäosassa, missä päästiin lähelle 20 astetta.

Päivän ylin lämpötila, 20,3, mitattiin Savonlinnassa. Tämä olikin ainoa havaintoasema, jossa lämpötila ylitti +20 asteen rajan.

Juhannuspäivä oli kuitenkin selvästi aattoa lämpimämpi. Maan itäosassa päästiin yleisesti yli 20 asteen. Lämpimintä oli Tohmajärvellä, 23,5 astetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja