Suomen kovimman NHL-perheen varjeltu salaisuus taustapiruna Anton Lundellin varauksessa – "Joskus tulee kovia väittelyitä"

1:09
Tällaista jälkeä tekee kaukalossa Anton Lundell, jota Jari Kekäläinen oli varaamassa Florida Panthersiin.

Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on paljon esillä, Nashville Predatorsin scouttina työskentelevä Janne Kekäläinenkin on saanut osansa huomiosta. Veljessarjan kuopus Jari Kekäläinen on työskennellyt Florida Panthersin leivissä jo vuodesta 2002 asti.

Jari Kekäläistä ei tarvitse kuunnella monta minuuttia, kun selviää, että hän kuuluu ihan varmasti tuttuun veljessarjaan.

Kuopion murteen vivahde, harkitut äänenpainot ja ryhdikkään tiivis ilmaisu pakottavat melkein katsomaan näytöltä, ettei puhelimessa ole Columbus Blue Jacketsin GM:nä työskentelevä Jarmo Kekäläinen. Tai Nashville Predatorsin kykyjenetsijän töitä tekevä Janne Kekäläinen.

Suomessa on paljon kovia kiekkoperheitä, mutta kun hakukenttään pannaan "henkilökunta" ja "NHL", Kekäläisen veljessarjaa on vaikea haastaa.

Ensimmäinen eurooppalainen NHL-seuran GM Jarmo Kekäläinen on paljon julkisuudessa. Vuodesta 1998 Predatorsin scouttina toimineen Janne Kekäläisenkin nimi putkahtelee esiin aika ajoin.

Tämä nuorin Kekäläinen on pysynyt "tarkoin varjeltuna salaisuutena" ottaen huomioon, että hän on työskennellyt Florida Panthersin kykyjenetsijänä jo 18 vuotta.

– Ei haittaa, sopii minulle oikein hyvin, Jari Kekäläinen naurahtaa MTV Urheilun haastattelussa.

Uusi GM antoi kehut

Jari Kekäläisen nimi levisi julkisuuteen pitkästä aikaa Anton Lundellin NHL-varauksen yhteydessä. Uusi GM Bill Zito mainitsi haastatteluissa, että iso kunnia Lundellin varauksesta kuuluu Kekäläiselle.

– Ihan hyvältä kehut tuntuivat, mutta ei tätä työtä sen takia tehdä, että pääsisi julkisuuteen. Mieluummin teen oman hommani katsomossa ja pysyn tuntemattomana.

Kekäläisen oma peliura jäi A-juniorien SM-sarjan peleihin KalPassa ja Tapparassa. Hän opiskeli diplomi-insinööriksi ja hän tekikin suunnitteluinsinöörin töitä ennen kuin pääsi haastattelujen kautta Florida Panthersin palkkalistoille.

Kun Kekäläinen aloitti, GM:nä työskenteli Rick Dudley, joka sai väistyä keväällä 2004. Tiet kohtasivat jälleen, sillä Zito nimitti Dudleyn neuvonantajaksi.

Edmonton Oilersin scoutti Matti Virmanen kertoi MTV Urheilun haastattelussa, ettei organisaatiossa ole enää yhtään samaa työkaveria kuin hänen aloittaessaan vuonna 2010. Panthersissa Kekäläisen lisäksi scouttitiimissä on pysynyt yhtä pitkään vain yksi venäläinen kykyjenetsijä.

Zito on Kekäläisen aikana jo kahdeksas GM. Listasta pomppaa esiin Mike Keenan, yksi jääkiekkohistorian värikkäimmistä valmentajista. Kekäläinen vahvistaa, että GM:n roolissa (2004–2006) Keenan oli paljon rauhallisempi.

– Herrasmies. Hän arvosti scoutteja ja antoi heille työrauhan.

Huili draftin jälkeen yhteen päivään

Kekäläinen nimettiin vuonna 2017 Florida Panthersin Euroopan vastaavaksi kykyjenetsijäksi.

Otteluita on kertynyt vuodessa parhaimmillaan 300, mutta matkustusrajoitusten takia määrä on vähentynyt viime aikoina. Hän seuraa pääasiassa tulevien varauksien junioripelejä, mutta niin sanotun pro scoutinkin tehtäviä mahtuu mukaan.

– Tässä hommassa ei ehdi leipääntyä. Aina odottaa innolla uutta vuosikertaa.

Haastatteluhetkelläkin Kekäläinen oli valmistautumassa Jokereiden ja Moskovan TsSKA:n otteluun selaamalla kokoonpanoja. Kykyjenetsijät keskittyvät kerralla vain muutamaan pelaajaan.

– Pelaaja on aina parempi nähdä livenä. Televisiokuvasta ei näy esimerkiksi sitä, miten pelaaja tulee alas omaan päätyyn. Videot ovat sitten hyvä lisä, ja viime aikoina niitä on tullut katsottua enemmän kuin ennen.

Kulunut vuosi on ollut kykyjenetsijänkin kannalta erikoinen, sillä yleensä varaustilaisuus pidetään juhannuksen aikoihin. Nyt varauslistoja piti pantata lokakuuhun asti.

Eurooppalaisista pelaajista sai vielä varaustilaisuuteen tuoretta tietoa, kun treenipelejä ja sarjapelejä ehdittiin pelata ennen draftia.

– Yleensä draftin jälkeen on voinut pitää parin kuukauden tauon, mutta nyt huili jäi yhteen päivään. Ei se silti minua haittaa.

Kekäläinen teki Tapparalle pelaajakoordinaattorin töitä 2012–15, mutta sen jälkeen tiet veivät eri suuntiin.

– Opin Tapparan aikana paljon jääkiekosta valmentajan näkökulmasta. Ajattelu tuli monipuolisemmaksi.

Filosofi, pedantti ja insinööri

Kari Kekäläinen pelasi itse SM-sarjaa KalPassa, Tapparassa ja Hilparassa. Pojat ottivat niin ikään lajin omakseen, ja pihapelit kävivät Kuopiossa kuumina.

Jarmo on hiljattain 50 vuotta täyttänyttä Jannea neljä vuotta vanhempi. Jari, 48, on taas veljessarjan kuopus.

– Jarmo ei sinänsä ollut samoissa pihapeleissä minun ja Jannen kanssa, mutta hän näytti hyvää esimerkkiä urheilullisuudessa ja treenaamisessa.

Jarmo on tunnettu kovasta kilpailullisuudestaan ja pedantista luonteestaan. Niiden ominaisuuksien avulla hän sai revittyä itsestään kaiken irti jo pelaajauralle, joka vei NHL:ään asti.

Samoja perusarvoja veljessarjan esikoinen on käyttänyt uran jälkeisessäkin työssä, jossa hän on edennyt eurooppalaisnäkökulmasta ennennäkemättömän pitkälle.

Jari Kekäläinen kuvailee Jannea filosofiluonteeksi ja Jarmoa tarkaksi. Itseään hän kutsuu "insinööriluonteeksi".

Voisi kuvitella, että kun veljekset kokoontuvat kesällä mökille, saunatuvassa lauotaan kiekkoa yömyöhään asti.

– Kyllä se juttu sinnepäin karkaa, kun kiekkomiehiä on koolla. Ainakin Janne haluaa puhua aina jääkiekosta, Jari naurahtaa.

Samalla Jari muistuttaa, että kolmikosta kaikki ovat työssä, jossa ei voi puhua ohi suunsa. Esimerkiksi joukkueiden varauslistat ovat "valtiosalaisuuksia", joita ei voi missään nimessä paljastaa – edes veljelle.

– Keskustelu on yleisellä tasolla, mutta välillä tulee tiukkojakin väittelyitä, Jari naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja