Suomen korkeimpien rakennusten lista on menossa uusiksi – Kirkkonummelle rakentumassa peräti 185-metrinen torni

8:03
Video: Suomen korkeimpien rakennusten lista on menossa uusiksi

Kaapelivalmistaja Prysmian Group aikoo rakentaa Pikkalan tehtaille tornin, jonka suunnittelutyöt ja rakennuslupaprosessi aiotaan viedä maaliin vielä tämän vuoden puolella. 

Pikkalan torni on nousemassa korkeuksiin nopeassa aikataulussa. Sen on suunniteltu valmistuvan jo vuonna 2024.

Tornia käytetään merikaapeleiden valmistukseen, joiden valmistuksessa juuri tällainen pystysuora torni on kriittisen tärkeä.

– Kaapelit valmistetaan pystyasennossa, jolloin niiden mittoja ja koko prosessia pystytään kontrolloimaan tarkasti, kertoo Pikkalan tehtaanjohtaja Topi Loimu.

Torni on osa tehtaalle suunnattua sadan miljoonan euron investointia, joka takaa merikaapelien runsaan tuotannon jatkossakin. Tornin myötä kaapeleiden tuotantomääriä voidaan kasvattaa 400 kilometrillä vuodessa.

– Markkina on tosi hyvä ja lisää tarvitaan kapasiteettia. Vastaavanlaisia hankkeita on käynnissä muuallakin Euroopassa, Loimu toteaa.

Pikkalassa valmistetaan suurjännitteisiä merikaapeleita, joita käytetään esimerkiksi suurten merituulivoimapuistojen sähkönsiirtoon.

Valmis kaapeli voi olla läpimitaltaan lähes 30 senttimetriä paksu ja meriteitse kuljetettava merikaapelilasti voi painaa miljoonia kiloja.

– Kaapeleilla pystytään myös yhdistämään sähköverkkoja, esimerkiksi eri maiden sähköverkkoja.

Valmista pitäisi olla jo muutaman vuoden kuluttua, mutta tuleeko yleisö koskaan näkemään miltä ikkunoista avautuva merimaisema näyttää 185 metristä?

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Saattaa olla, että siellä tulee olemaan vierailumahdollisuus, mutta vielä on liian aikaista sanoa sen toteutumisesta, Loimu sanoo.

Vain yli kolme satametristä asuinrakennusta

Suomessa on ennestään joitakin yli satametrisiä rakennuksia.

Viime vuonna Helsingin Kalasatamaan valmistunut asuintalo Loisto on Suomen kolmanneksi korkein rakennus huimalla 124 metrin korkeudellaan. Kerroksia tähän rakennukseen on laitettu 32.

Suomen toiseksi korkein rakennus ja samalla korkein asuintalo sijaitsee samalla alueella kuin Loisto, mutta tällä korkeutta on vielä hitusen enemmän. Kyseessä on Majakka-niminen kerrostalo, jossa on 35 kerrosta ja korkeutta 134 metriä.

Majakan ja Loiston urakoitsijayhtiö SRV:n toimitusjohtaja Saku Sipola kertoo niin ikään Kalasatamaan rakennetun 121-metrisen Lumo One -rakennuksen tuulisella katolla mielenkiintoisen yksityiskohdan tornitaloista. 

– Tällainen torni on kuin korkea savupiippu. Kylmänä pakkaspäivänä tuolla alhaalla olisi, jos järjestelmiä ei hallittaisi, sellainen alipaine, ettei ulko-ovia saisi auki. Vastaavasti yläkerroksissa olisi sellainen ylipaine, ettei porraskäytävästä tahtoisi päästä asunnon puolelle, Sipola valaisee Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Yli satametristen asuinrakennusten suunnittelussa ja rakentamisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota muuttuviin tuuliolosuhteisiin.

– Tämän mökin pitää kestää se, että ylhäällä tuulee 50 m/s. Ehkä tuossa puolessa väissä tuulee helposti 30 m/s jos kadulla on viisi. 

Oma haasteensa on myös paloturvallisuuden varmistaminen, sillä palotikkaat eivät tietenkään ylety Kalasataman tornitalojen ylimpiin kerroksiin.

– Porrashuoneita on täällä aina kaksi. Ne ovat sekä palolta, että savulta suojattuja. Hissit on suunniteltu siten, että ne toimivat myös palotilanteissa palomiesten käyttäminä, Sipola vakuuttaa.

Korkeimman titteli toistaiseksi Pirkanmaalla

Vaikka pääkaupungissa kurotellaankin korkeuksiin yhä uudemmilla rakennuksilla, niin Suomen korkein rakennus löytyy Tampereelta ja on monille tuttu näky. 

Näsinneulan tornilla on korkeutta 134,5 metriä eli se yltää juuri ja juuri Majakkaa korkeammalle, mutta jos mukaan lasketaan vielä ikoninen teräsantenni, niin Näsinneulan korkeus yltää 168 metriin. Itse asiassa kyseessä on Pohjoismaiden korkein yleisölle avoin näkötorni.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta koko mielenkiintoinen Suomen korkeita rakennuksia käsitteleävä kokonaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja