Koko Suomen korkein puukerrostalo saatiin Joensuuhun – "Lighthouse" tarjoaa huojuvan kodin opiskelija-asukkailleen: voi heilua kovassa tuulessa useita senttejä

Joensuuhun on saatu koko Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo. Rakennus edustaa luontoystävällistä rakentamista, sillä puu toimii hiilinieluna.

Lighthouse, majakka, on Joensuun uusi opiskelija-asuintalo.

Korkeus lähes 50 metriä

Mikään puu ei vanhan kansan väittämän mukaan kasva taivaaseen, mutta ainakin Joensuussa yritettiin.
Joensuun Penttilän alueen uusi maamerkki Lighthouse on Suomen korkein puurakenteinen kerrostalo, joka kurottaa neljällätoista kerroksellaan melkein viidenkymmenen metrin korkeuteen.

Lighthousen pääsuunnittelija Samuli Sallinen kertoo maailmalla vireillä olevista hankkeista, joissa puusta syntyy kokonaisia pilvenpiirtäjiä.

– Itävallassa ja Kanadassa on jo pystyssä Lighthousea korkeammat puukerrostalot. Japanissa on menossa hanke, jossa puusta tullaan rakentamaan 350-metrinen pilvenpiirtäjä, Sallinen sanoo.

Rakennus huojuu tuulessa

Jo Lighthousen korkuisella talolla huojunta on kovassa tuulessa useiden senttien luokkaa, myrskytuulessa sivuttaissiirtymä on jopa kymmenen senttimetriä. Sallinen vakuuttaa, että ylimmänkään kerroksen asukas ei sitä todennäköisesti huomaa, sillä rakennuksen värähtelytaajuus on tarkasti huomioitu.

Alkusysäys hiilineutraalille korttelille

Lighthouse on aito ja kompromissiton puutalo eikä niin kutsuttu hybridiratkaisu, jossa hissikuilu ja rappukuilut valetaan betonista ja muut rakenteet ovat puuta. Sallisen suunnitelmassa myös hissikuilu on puuta, sillä Joensuun kaupunki halusi Lighthousesta lähtölaukauksen uudelle hiilineutraalille korttelille.

– Materiaalivalintana puu oli kaupungin tahtotila. Joensuu haluaa profiloitua puurakentamiseen. Toisaalta tarvittiin nopeasti uusia opiskelija-asuntoja. Alueen kaava oli valmis ja se salli vain puurakentamisen, kertoo Sallinen hankkeen taustoista.

Rakennettiin vanhan sahan alueelle

Lighthouse nousi Penttilän sahan vanhalle alueelle, jossa noin sata vuotta sitten toimi Pohjoismaiden suurin saha. Nyt Penttilää ollaan jalostamassa kestävän kehityksen ja luontoystävällisen rakentamisen mallikortteliksi.

Päällepäin Lighthousea ei edes uskoisi puutaloksi.

– Puu on visuaalisena elementtinä vain ensimmäisen kerroksen sisäänkäynnissä. Puu on läsnä muttei näkyvissä, Sallinen sanoo viitaten rakennuksen kipsi- ja kivilevyillä verhoiltuihin pintoihin.

Artikkelissa julkaistu kuva on kuvituskuva. Tästä voit katsoa kuvan Joensuun Lighthousesta.


Lue myös:

    Uusimmat