Suomen kokoinen maa Väli-Amerikassa ei ole ryhtynyt minkäänlaisiin varotoimiin koronaviruksen takia: Mysteeriä syventää maan presidentin täydellinen katoaminen

1:26

Myös Väli-Amerikassa maa toisensa jälkeen on ryhtynyt varotoimenpiteisiin koronaviruksen vuoksi. Joukosta erottuu kuitenkin yksi maa, joka ei ole käytännössä ryhtynyt lähes minkäänlaisiin toimiin, eikä maan presidenttiäkään ole näkynyt helmikuun jälkeen.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega, 74, on nähty julkisuudessa viimeksi helmikuun 27. päivänä maan puolustusvoimien paraatissa. Sen jälkeen hänestä raportoitiin pieni vilaus viime kuussa, kun hän osallistui videokonferenssiin muiden Väli-Amerikan maiden johtajien kanssa.

Yli kuukauden jälkeen kansalaiset ovat alkaneet miettiä, onko presidentti sairastunut, kuollut tai vain välttelemässä ihmiskontakteja. Hallinto on tyytynyt toteamaan Ortegan olevan yhä maan johdossa.

Koronavirus ei kuitenkaan ole jäänyt odottelemaan Ortegan kohtaloa. Ulkomaiset tarkkailijat ja järjestöt ovat huolissaan Nicaraguan välinpitämättömästä suhtautumisesta virusta kohtaan.

Vain 9 raportoitua tartuntaa

Järjestöjen mukaan puutteita on ainakin testaamisessa, hoidossa, tiedottamisessa ja tartuntoja ehkäisevissä toimenpiteissä. 

Presidentin ollessa kadoksissa ohjakset on ottanut varapresidentti Rosario Murillo, joka on myös Ortegan vaimo.

Hän on antanut päivittäin haastatteluja medialle ja kertonut, että ihmisiä on tiedotettu ovelta ovelle, sekä hygieniamääräyksiä muun muassa lentokentillä on lisätty.

Nicaragua on raportoinut yhdeksän koronavirustartuntaa ja yhden kuoleman. Maan viranomaisten mukaan tartunnat tulivat maahan ulkopuolelta. Tietoja ei pidetä kovin luotettavana, sillä naapurimaissa tartuntoja on huomattavasti enemmän. Osa naapurimaissa havaituista tartunnoista uskotaan olevan peräisin Nicaraguasta.

Koronamarsseja ja kauneuskilpailuja

Alhaisten tartuntojen uskotaan johtuvan yksinkertaisesti siitä, ettei ihmisiä testata. Kun naapurimaat ovat rajoittaneet ihmisten liikkumista ja sulkeneet julkisia tiloja, Nicaraguan valtionjohto puolestaan kehottaa ihmisiä menemään rannalle.

Nicaraguan presidentin poika Juan Carlos Ortega tviittasi huhtikuun 4. päivänä kuvan perheestään rannalla.

– Meillä on ainutlaatuinen maa… ja paras keino nauttia siitä on yhdessä rannalla perheen kanssa! Ortega kirjoitti saatetekstissä. 

Maan hallitus näyttäisi jopa kehottavan ihmisiä kokoontumaan, sillä se yhä mainostaa esimerkiksi ruokamarkkinoiden järjestämistä, kalastusturnauksia ja kauneuskilpailuja viihteeksi kansalaisille ja turisteille pitkän pääsiäisloman aikana. 

Viranomaiset ovat pitäneet myös omia hallitusta tukevia marssejaan, mukaan lukien ”Rakkautta covid-19:sta aikana” -kulkue, jolla osoitettiin solidaarisuutta viruksen uhreilla maailmalla. 

Hyvin köyhällä maalla olematon terveydenhuolto

Viranomaiset eivät ole sulkeneet maan rajoja, yritysten liiketiloja tai urheilustadiumeita, raportoi muun muassa Washington Post. Lentoliikenne kyllä kulkisi, mutta turistien puutteen vuoksi lennot on pääosin peruttu.

Nicaraguassa on noin kuusi miljoonaa ihmistä, mutta se on taloudeltaan hyvin köyhä. Sen vuoksi epidemian leviämisellä voisi olla tuhoisia seurauksia maassa, jossa on olematon terveydenhuolto.

Muut maat ovat kritisoineet voimakkaasti maan huoletonta suhtautumista. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja Michael G. Kozak tviittasi viikonloppuna osanottonsa Nicaraguan kansalle, joka tarvitsisi nyt johtajuutta.

– Pandemia iskee Nicaraguaan ja maa valmistautuu covid-19-tautiin, eikä Daniel Ortegaa löydy mistään, Kozak kirjoitti.

Daniel Ortega johti vallankumousliikettä, joka kaatoi maata johtaneen oikeistodiktaattorin 1970-luvun lopussa. Hän palasi maan presidentiksi vuonna 2007 ja on valittu uudestaan siitä lähtien. Viime vuosina kuitenkin hänen omasta hallinnostaan on tullut kovaotteisempi ja sulkeutuneempi.   

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja