Suomen kallein kunta löytyy pohjoisesta – kiinteistökustannukset nousseet viime vuotta nopeammin

Kuntakohtaisten kiinteistökustannusten nousu on ollut tänä vuonna aiempaa rivakampaa, ilmenee Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä.

Muun muassa kaukolämmön, vesihuollon ja kiinteistöveron kustannukset ovat nousseet keskimäärin 2,6 prosenttia vuodesta 2018. Vuotta aiemmin nousua kertyi keskimäärin prosentin verran.

Vertailussa oli nyt mukana 59 kuntaa, kahdeksan enemmän kuin aiemmassa vertailussa. Tutkituissa kunnissa asuu reilut neljä miljoonaa henkeä, lähes kolme neljännestä Suomen väestöstä.

Kerrostaloasuminen halvinta Kempeleellä

Korkeimmat kiinteistökustannukset löytyivät Rovaniemeltä, Raisiosta ja Vihdistä, joissa kaikissa kulut ylsivät vähintään 3,10 euroon kuukautta kohden.

Edullisimmat kunnat olivat Kempele, Raahe ja Kokkola. Kempele oli kustannustasoltaan kaikkein edullisin, sillä kuluihin meni siellä vain 2,15 euroa neliötä ja kuukautta kohden.

Vertailussa tutkitaan, minkä verran kiinteistökustannuksiin kuluu 90-neliöisessä kerrostaloasunnossa. Rovaniemellä kuluu 3,18 euroa neliötä ja kuukautta kohden, eli 3 400 euroa vuodessa, Kempeleessä riittää reilut 2 300 euroa.

Kustannukset nousivat eniten Salossa, jossa nousua oli miltei yhdeksän prosenttia. Tätä selittävät lämmityksen ja sähkön kallistuminen tuntuvasti.

Helsinki suurten kaupunkien kallein

Helsingissä kulut ylsivät yli kolmen euron ja olivat 3,07 euroa. Helsingistä on tullut kallein kymmenen suuren kaupungin joukossa. Kolmessa vuodessa Helsingin kustannukset ovat nousseet 18 prosenttia, kun keskimääräinen nousu suurimmissa kaupungeissa on ollut maltilliset seitsemän prosenttia.

Suurten kaupunkien keskiarvo on 2,76 euroa. Turussa kustannukset olivat 2,89 euroa neliöltä, Tampereella 2,85 euroa.

Kiinteistöliitto on tehnyt Indeksitalo-vertailuaan vuodesta 2001. 

Lue myös:

    Uusimmat