Mainos

Suomen ja Venäjän viisumineuvottelut alkuun jo torstaina?

Venäläisten antamien tietojen mukaan Suomen ja Venäjän viranomaiset aloittavat risteilyliikenteen viisumivapautta koskevat keskustelut torstaina. -Viides päivä syyskuuta Suomen valtuuskunta saapuu Moskovaan neuvotteluihin, kertoi Venäjän Helsingin lähetystön lehdistöneuvos Artjom Semjonov tänään.

Suomen ulkoministeriön passi- ja viisumiosaston päällikkö Juhani Niemelä ei kuitenkaan vahvista Semjonovin antamaa tietoa. -Odotamme edelleen venäläisiltä tietoa siitä, hyväksyvätkö he ehdottamamme Moskovan-vierailun aikataulun, Niemelä sanoi tänään iltapäivällä.

Niemelän mukaan Suomi on lähettänyt venäläisille ehdotuksen, että suomalaisvaltuuskunta vierailisi Moskovassa juuri torstaina. -Mutta venäläisten antama hyväksyntä puuttuu. Suomen Moskovan-suurlähetystö ei ole saanut asiaan minkäänlaista vahvistusta. Ehkä kyse on viiveestä tiedonkulussa, ei sen kummallisemmasta asiasta, Niemelä arveli.

Niemelän mukaan suomalaisilla on edelleen täysi valmius lähteä torstaina päiväksi Moskovaan keskustelemaan.

Suomella laihat eväät neuvotteluissa

Keskusteluissa on tarkoitus saada ratkaisu kiistaan Venäjän ja Suomen välisen risteilyliikenteen viisumivapaudesta.

Kiista kärjistyi kaksi viikkoa sitten venäläisten ilmoitettua, että risteilyliikenteen viisumivapaus ei enää ole voimassa. Venäjä ilmoitti asiasta vain vähän ennen kuin Silja Linen oli määrä aloittaa Helsingin ja Pietarin väliset risteilyt. Samalla loppuivat myös Kristina Cruisen -varustamon Kotkan ja Viipurin väliset viisumivapaat risteilyt.

Venäläiset ilmoittivat pian olevansa kiinnostuneita keskustelemaan viisumivapauden jatkamisesta vastavuoroisuuden pohjalta. Venäläiset haluavat, että venäläismatkustajille annetaan samat oikeudet kuin suomalaismatkustajille eli oikeus risteillä Venäjän ja Suomen väliä ilman viisumia.

Suomi ei voi tehdä kahdenkeskisiä sopimuksia Venäjän kanssa, koska Suomea koskevat EU:n ja Schengenin maiden määräykset. Tämän vuoksi suomalaisviranomaiset puhuvat keskustelevansa venäläisten kanssa, eivät neuvottelevansa.

On kuitenkin mahdollista, että maiden väliset risteilyt matkaisivat jotain sellaista reittiä, että viisumivapaus voitaisiin perustella kansainvälisellä meriliikenteen helpottamista koskevalla sopimuksella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.