Mainos

Suomen ja USA:n suhteissa ryppyjä?

Erikoistutkija epäilee Suomen ja Yhdysvaltain suhteiden viilenneen syyskuun terrori-iskujen jälkeen.

Halonen

Presidentti Tarja Halosen tulevaan Yhdysvaltain matkaan kohdistuu yhä suurempia odotuksia. Paineita aiheuttaa mm. epäilys Suomen ja USA:n suhteiden viilenemisestä syyskuun terrori-iskun jälkeen. MTV:n haastattelussa myös Ulkopoliittisen instituutin erikoistutkija Tuomas Forsberg pitää suhteiden viilenemistä mahdollisena, vaikkei mistään kriisistä voikaan puhua.

Syyskuun terrori-iskujen jälkeen Yhdysvallat jakoi maailman kahteen leiriin. Suomi empi presidentti Tarja Halosen johdolla ehkä hetken liian pitkään, ja varovaiset sanakäänteet saatettiin tulkita epäröinniksi USA:n tukemisessa.

Vaikutelmaa ovat vahvistaneet eräät ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja ympäristöministeri Satu Hassin lausunnot.

Ministeri Max Jakobson sanoi ensimmäisenä julkisesti, että Suomen ja USA:n suhteisiin on tullut ryppyjä.

Tänään MTV:n haastattelussa, samaa epäilee myös ulkopolitiikan erikoistutkija Tuomas Forsberg.

- Tässä on sellainen tunne että ei savua ilman tulta. Joskin kai on vaikea sanoa että nyt mikään kriisi olisi Suomen ja Yhdysvaltojen välillä, mutta sellaista pientä epäilystä on siitä, että onko kaikki kunnossa.

Aihe on äärimmäisen arka. Jos ongelmia on, niin niitä ei ainakaan myönnetä. Näin presidentti Halonen vastasi kysymykseen eilen.

- No minusta tuntuu että nämä ryppytarkkailijat on olleet mualla kuin presidentti Bushin tai meidän talossa. Mutta hyvä näin ettei ole ollut. En ainakaan minä ole huomannut että olisi ollut ryppyjä.

Tutkijan mielestä kyse on lähinnä tyyliseikoista.

- On ilman muuta selvää että on kritisoitava Yhdysvaltoja silloin kun Yhdysvallat räikeästi rikkoo kansainvälisen oikeuden normeja vastaan, mutta kysymys on pienistä asioista ja tavoista millä tiettyjä asioita ilmaistaan ja milloin. Siinä mielessä tosiaankin pienistä asioista on nyt kehkeytymässä ehkä vähän isommankin näköinen ongelma, Forsberg sanoo.

Nimenomaan ulkopolitiikan hoito on presidentin tärkein tehtävä.

Presidentti Halosella ei ollutkaan valinnan varaa, kun Bush yllättäen kutsui hänet Washingtoniin, lähes suoraan sunnuntaina alkavan Korean vierailun jälkeen.

Ja enemmän kuin kohteliaisuudesta, kyse saattaa tällä kertaa olla välttämättömyydestä.

Olipa Suomen ja Yhdysvaltain suhteissa ryppyjä tai ei, niin presidentti Halosen jo reilun viikon päästä alkava Amerikan-matka on hänen virkakautensa tärkeimpiä. Kyse ei ole sen vähemmästä, kuin Suomen suhteista maailman johtavaan supervaltaan.

(MTV3)


(Seitsemän uutiset 05.04.02)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.