Suomen ja Ruotsin pääministerien ensitapaamista sävyttivät surulliset uutiset Lähi-idästä

Surulliset uutiset sävyttivät pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin ensimmäistä kahdenkeskistä tapaamista Ruotsissa tänään.

Reilut kaksi tuntia kestäneistä keskusteluista ison osan veivät Löfvenin mukaan Iranin yöllinen ohjusisku Irakiin sekä myös aamuinen matkustajakoneen turma Iranissa, jossa kuoli ruotsalaisia. Löfvenin mukaan vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon ruotsalaisia on kuollut.

Löfvenin välit Marinin edeltäjään Antti Rinteeseen (sd.) olivat läheiset, ja läheistä yhteistyötä hän sanoi toivovansa myös Marinin kanssa.

Marinin mukaan tapaamisessa ehdittiin keskustella myös muun muassa Itämeren alueen turvallisuudesta ja ympäristönsuojelusta, Venäjästä ja Ukrainasta, Euroopan turvallisuudesta, brexitistä ja EU:n ilmastotavoitteista.

– Yhteinen tavoitteemme on tehdä pohjoismaisesta mallista sellainen, että se on myös ilmastollisesti kestävä, Marin luonnehti.

Hän kertoi Suomen myös ottavan opiksi Ruotsin onnistuneesta työstä erityisesti yli 55-vuotiaiden työttömien ja maahanmuuttajien työllistymiseksi.

Ruotsalaismedia kiinnostunut

Vierailun alkajaisiksi Löfven otti Marinin vastaan Harpsundin kartanon pihamaalla poskisuudelmin, ja he vaihtoivat muutaman sanan englanniksi kameroiden edessä. Kartano on Ruotsin pääministerin kesäasunto, ja se sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä suomalaista ja ruotsalaista median edustajaa. Pääministerillä oli kiire Suomeen hallituksen iltakouluun, eikä kysymyksille jäänyt paljon aikaa.

Ruotsalaismedia on ollut kiinnostunut haastattelemaan Suomen uutta pääministeriä. Esimerkiksi Suomessakin suosittu keskusteluohjelma Skavlan olisi halunnut haastatella Marinin keskiviikkona lentokentällä, mutta pääministeri oli matkalla Puolustusvoimien koneella eikä käynyt Arlandan lentokentällä, kerrotaan valtioneuvoston viestinnästä.

Perjantaina Marin vierailee Tallinnassa.

Marin uskoo työajan lyhenevän tulevaisuudessa

Marinilta kysyttiin työajan lyhentämisestä, koska asia on ollut aika ajoin esillä myös Ruotsissa. Marinin mielestä työajan lyheneminen on trendi, jonka mukaisen kehityksen hän uskoo jatkuvan tulevaisuudessa, joskaan ei lähivuosina.

Ruotsissa on tehty työajan lyhentämisestä kokeiluja, joiden tulokset ovat olleet rohkaisevia.

Suomessa istuva hallitus ei ole pitänyt asiaa esillä, koska se ei ole mukana hallitusohjelmassa. Kuuden tunnin työpäivä nousi vuoden alussa julkiseen keskusteluun, kun ulkomaisissa tiedotusvälineissä kerrottiin virheellisesti Suomen valmistelevan työajan lyhentämistä. Marin oli kuitenkin nostanut asian esille mahdollisena tulevaisuuden visiona viime elokuussa ennen kuin hänestä tuli pääministeri.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja