Marin ja tuore pääministeri Kristersson ylistivät Ruotsin ja Suomen yhteistyötä – "Teemme Natosta vahvemman"

Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson vierailee Suomessa – seuraa suoraa lähetystä 29:23
Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson tapaa Sanna Marinin – seuraa tästä suoraa lähetystä!

Ruotsin uutta oikeistohallitusta johtava pääministeri Ulf Kristersson vierailee tänään Suomessa. MTV Uutiset seuraa vierailua.

Kyse on Kristerssonin ensimmäisestä kahdenvälisestä vierailusta ulkomaille.

Ruotsin maltillista kokoomusta edustava Kristersson tapaa vierailullaan pääministeri Sanna Marinin (sd.). Pääministerit keskustelevat muun muassa maiden kahdenvälisistä suhteista, Nato-jäsenyyshankkeesta ja Ukrainan sodasta.

Perinteisesti Suomen ja Ruotsin pääministerit tapaavat toisensa pian nimityksensä jälkeen. Kristersson aloitti tehtävässään viime viikolla. Tuolloin valta vaihtui Ruotsissa sosiaalidemokraateilta porvariblokille kahdeksan vuoden jälkeen.

Kristersson vakuutti, ettei jompikumpi maista pääse Naton jäseneksi toista edellä.

– En näe sitä riskiä. Olemme tällä matkalla yhdessä ja olemme olleet sitä alusta alkaen. Olemme tähän asti ottaneet kaikki askeleet käsi kädessä, Kristersson totesi.

Turkin Nato-jarrutus aiheena

Kristersson ja Marin korostivat keskustelutilaisuudessa, kuinka oleellista on, että Ruotsin ja Suomen matka Nato-jäseniksi on samanaikaista. Aikataulua kumpikaan ei kommentoinut tarkemmin.

– Toivomme, että jäsenyyshakemukset etenevät mahdollisimman nopeasti. Toivon näin myös Ukrainan kohdalla, Marin totesi.

Toimittajien kysymyksiin siitä, mikä on Turkin konkreettinen ehto Nato-jäsenyydelle, Marin vastasi kierrellen.

– Haluan alleviivata sitä, kuinka tärkeää on pohjoisen Euroopan turvallisuuden kannalta, että haemme Natoon. Teemme liitosta vahvemman, Marin vastasi. 

Marin kiitti myös Ruotsin edellistä pääministeriä Magdalena Anderssonia tiiviistä yhteistyöstä Nato-hakemuksissa.

Marin keskusteli lyhyesti Erdoganin kanssa, Kristersson matkustaa Ankaraan

Kristersson kertoi aikovansa matkustaa Turkkiin neuvottelemaan presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

– Olemme sopineet yhdessä Turkin kanssa Nato-jäsenyyden ehdoista ja työskentelemme kovasti täyttääksemme nämä ehdot, Kristersson totesi.

Turkki ja Unkari ovat tällä hetkellä ainoat Nato-maat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkki on yrittänyt viivyttää hakemuksia ja syyttänyt erityisesti Ruotsia terrorismista, koska Ruotsissa asuu kurdiaktivistia. 

Marin kertoi keskustelleensa Erdoganin kanssa lyhyesti Prahassa. 

Lue myös:

    Uusimmat