Sanna Marinin vierailu kiinnosti myös Virossa – Suomen pääministeriä piirittivät kymmenet kuvaajat: "Mediahuomio on suurta"

20:40
Sanna Marin teki pääministerikautensa ensimmäisen vierailun myös Ruotsissa – mistä demaripääministerit keskustelevat?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi tänään Tallinnassa Viron pääministeri Jüri Rataksen. Marinin vierailu kiinni myös paikallisen median huomion. 

Pääministerien keskusteluissa Tallinnasta nousivat esiin muun muassa digitalisaatio ja energia-asiat. Molemmat pääministerit haluavat tiivistää edelleen Suomen ja Viron läheisiä suhteita.

– Suomella ja Virolla on tiiviit suhteet. Haluamme jatkossa kehittää niitä entistä tiiviimmiksi. Tässä Itämerellä on suuri merkitys. Merkitys Suomelle on suuri niin ympäristöpolitiikan kuin kaupanteon ja turvallisuuden näkökulmasta, Marin lausui tiedotustilaisuudessa.

Myös Viron pääministeri Jüri Ratas kehui aiemmin tänään Twitterissä Suomen ja Viron välisten suhteiden olevan tiiviit, ystävälliset ja syvät.


Marin otti puheeksi e-reseptit

STT:n mukaan Marin korosti pohjoismaisen hyvinvointivaltion merkitystä. Hänen mukaansa seuraavana tehtävänä on luoda hyvinvointivaltiosta myös ilmastollisesti kestävä. Suomen pääministeri nosti esille muun muassa sähköiset e-reseptit, joilla suomalaiset voivat hankkia lääkkeitä Virosta. E-reseptien on määrä kehittyä niin, että myös virolaiset voivat ostaa lääkkeitä Suomessa.

Energiahankkeista ajankohtaisin on Suomen, Viron ja Latvian maakaasumarkkinoiden yhdistyminen Suomenlahden ali kulkevan Balticconnector-putken ansiosta.

Ratas kertoi, että mahdollisesta Helsingin ja Tallinnan välisestä tunnelista ei keskusteltu.

Pääministerit ottivat kantaa Lähi-idän kriisiin

Marin ja Ratas keskustelivat myös EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä, brexitistä, ympäristöasioista sekä Venäjän ja Ukrainan tilanteesta. Marin sanoi pitävänsä Itämeren tilannetta tärkeänä Suomelle paitsi turvallisuuden myös kaupan ja ympäristön kannalta.

Iranissa pudonneen matkustajakoneen suhteen Marin kertoi, ettei hänellä ole muuta tietoa asiasta kuin mitä hän on saanut lukea uutisista. Ratas korosti, että tapauksen tutkinnassa pitäisi olla mukana laajasti osapuolia. Iranin epäillään ampuneen koneen ohjuksella vahingossa alas, minkä Iran kiistää.

Marin oli jälleen mediahuomion kohteena

Suomen Valtioneuvosto on seurannut Sanna Marinin Viron-matkaa hetki hetkeltä Twitter-tilillään, jossa vierailun etenemistä on kuvattu sekä kuvien että tekstien muodossa.

Valtioneuvoston mukaan Marinin vierailu alkoi Virossa taiteiden merkeissä. Pääministeri vieraili taidemuseo Kumussa, jossa on tällä hetkellä esillä Emansipoituva nainen Viron ja Suomen taiteessa -näyttely.

Marinin taidemuseovierailu herätti myös median huomion: Marin ihasteli museossa näytillä olevia teoksia salamavalojen loisteessa. Valtioneuvoston mukaan Marin oli useiden kymmenien kuvaajien ja toimittajien ympäröimänä. 

 

– Mediahuomio on suurta. Paikalla Kumussa on jopa 50 toimittajaa, Valtioneuvosto kertoo Twitterissä videon kera. 

Marin tekee kohteliaisuuskäynnin myös presidentin luokse

Viro on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen kaudella 2020–2021, joten Viron näkemykset kansainväliseen vakauteen ja rauhaan liittyen ovat Suomelle erityisen tärkeitä ja ne vaikuttavat myös Suomeen.

Tallinnassa vierailun päätteeksi pääministeri Marin teki kohteliaisuuskäynnin presidentti Kersti Kaljulaidin luokse. Valtioneuvoston mukaan vierailu sujui hyvin. 

– Pääministeri Sanna Marin saapui tervehdykäynnille Viron presidentin Kersti Kaljulaidin luokse. Tapaaminen alkoi lämpimästi, ja yhteiset keskustelut ovat parhaillaan käynnissä, Twitterissä kerrotaan. 

STT:n tietojen mukaan Marin ja Kaljulaid keskustelevat todennäköisesti muun muassa kansainvälisistä ja kahdenvälisistä suhteista.

10.1.2020 kello 20.09: Korjattu väliotsikkoa: Aiemmin väliotsikossa luki virheellisesti e-pillerit, vaikka kyseessä oli e-reseptit. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja