Suomen ja Ruotsin pääministerien ensi tapaamista sävyttivät surulliset uutiset Lähi-idästä – ottivat myös kantaa kansainvälisesti kohuttuun työajan lyhentämiseen

Sanna Marin tekee pääministerikautensa ensimmäisen vierailun Ruotsiin tänään – mistä demaripääministerit keskustelevat? 20:40

Surulliset uutiset sävyttivät pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin ensimmäistä kahdenkeskistä tapaamista Ruotsissa.

Keskusteluja hallitsivat Löfvenin mukaan Iranin yöllinen ohjusisku Irakiin sekä myös aamuinen matkustajakoneen turma Iranissa, jossa kuoli ruotsalaisia. Löfvenin mukaan vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon ruotsalaisia on kuollut.

Marin esitti tiedotustilaisuuden alkajaisiksi Suomen surunvalittelut lentoturman vuoksi. Molemmat pääministerit kiittivät toisiaan siitä, että tapaaminen onnistui näin nopeasti Marinin pääministeriksi valinnan jälkeen.

Löfven: Toivon samanlaisia välejä kuin Rinteen kanssa

Löfvenin välit Marinin edeltäjään Antti Rinteeseen (sd.) olivat läheiset, ja läheistä yhteistyötä hän sanoi toivovansa myös Marinin kanssa.

Marinin mukaan tapaamisessa ehdittiin keskustella myös muun muassa Itämeren alueen turvallisuudesta ja ympäristönsuojelusta, Venäjästä ja Ukrainasta, Euroopan turvallisuudesta, brexitistä ja EU:n ilmastotavoitteista.

– Yhteinen tavoitteemme on tehdä pohjoismaisesta mallista sellainen, että se on myös ilmastollisesti keskeinen, Marin luonnehti.

Ruotsalaismedia kiinnostunut

Vierailun alkajaisiksi Löfven otti Marinin vastaan Harpsundin kartanon pihamaalla poskisuudelmin, ja he vaihtoivat muutaman sanan englanniksi kameroiden edessä. Kartano on Ruotsin pääministerin kesäasunto, ja se sijaitsee noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Paikalle oli saapunut kolmisenkymmentä suomalaista ja ruotsalaista median edustajaa. Ruotsalainen media olisi halunnut Marinin omiin haastatteluihinsa, mutta pääministerillä oli kiire Suomeen hallituksen iltakouluun. Esimerkiksi Suomessakin suosittu keskusteluohjelma Skavlan olisi halunnut Marinin haastattelun ohjelmaansa varten.

Marinin kiireisen aikataulun vuoksi myös tiedotustilaisuudessa kysymyksille oli varattu vähän aikaa. Kummankin maan edustajat saivat esittää kaksi kysymystä. 

Marin: Työajan lyheneminen ei kuulu hallitusohjelmaan 

Pääministereiltä kysyttiin myös työajan lyhentämisestä. Asia on erityisesti viime päivinä ollut esillä, koska brittimedia Daily Mail uutisoi Marinin ajavan Suomeen nelipäiväistä työviikkoa.

Uutinen ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kyse oli Marinin aikaisemmin esiintuomasta ideasta, jota ei kuitenkaan ole lähdetty edistämään. 

Marin kommentoi työajan lyhentämiseen liittyvää keskustelua toteamalla, että istuva hallitus ei ole pitänyt asiaa esillä, koska asia ei ole mukana hallitusohjelmassa.

Marinin mukaan työajan lyheneminen on trendi, jonka mukaisen kehityksen hän uskoo jatkuvan tulevaisuudessa, joskaan ei lähivuosina.

Asia nousi vuoden alussa julkiseen keskusteluun, kun ulkomaisissa tiedotusvälineissä kerrottiin virheellisesti Suomen valmistelevan työajan lyhentämistä. Marin oli nostanut asian esille mahdollisena tulevaisuudenvisiona viime elokuussa ennen kuin hänestä tuli pääministeri.

Lue myös:

    Uusimmat