Mainos

Suomen historian suurin virolaisjohtoinen huumeliiga paljastui

Poliisi ja tulli ovat paljastaneet poikkeuksellisen laajan, yli 30 henkeä käsittävän ja kansainvälisesti toimineen huumerikosorganisaation. Poliisin mukaan liigaa on johdettu Virosta.

Liigaa epäillään lukuisista törkeistä huumausainerikoksista, jotka sijoittuvat kevään ja 2007 ja kevään 2008 väliselle ajanjaksolle.

Poliisi on selvittänyt yhteensä noin 270 hasiskilon,106 amfetamiinikilon, 6000 Subutex-tabletin sekä 400 gramman kokaiinierän maahantuontikokonaisuuden.

Huumausaineiden yhteisarvo katukaupassa olisi arvioidusti ollut noin 6,1 miljoonaa euroa.

Poliisin mukaan esitutkinnan kuluessa on pystytty selvittämään järjestäytyneesti ja kurinalaisesti toimineen huumausaineiden maahantuonti- ja jakeluorganisaation kaikki ulkomaalaiset ja kotimaiset toimijat. Organisaatio on ylläpitänyt sisäistä kuria väkivallalla ja yhtä ampumistapausta on tutkittu törkeänä pahoinpitelynä. Epäillyiltä henkilöiltä on esitutkinnan kuluessa takavarikoitu myös ampuma-aseita.

Organisaation merkittävät virolaiset keskushenkilöt on vangittu ja heidät on luovutettu Suomeen esitutkintaa ja oikeudenkäyntiä varten. Lisäksi Espanja on luovuttanut Suomeen esitutkinta- ja oikeusprosessia varten espanjalaisen hasiksen tukkuportaan kauppiaan.

Amfetamiinit vakuumissa

Poliisi ja tulli ovat takavarikoineet maahantuoduista huumeista yhteensä noin 14 kiloa hasista, noin 54 kiloa amfetamiinia, 400 grammaa kokaiinia sekä 6000 Subutex-tablettia.

Huumausaineet oli tuotu maahan rekkoihin ja henkilöautoihin kätkettyinä.

Poliisin mukaan organisaation ammattimaisuutta kuvastaa osaltaan se, että amfetamiinit oli pakattu salakuljetusta varten tähän tarkoitukseen erityisesti hankituilla vakuumipakkauskoneilla.

Salakuljetetut huumausaineet pyrittiin piilottamaan maastokätköihin pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaan alueelle. Maastokätköjen sijaintien taltioinneissa käytettiin järjestelmällisesti navigaattoreita.

Omaisuutta jäihin

Poliisin mukaan tutkinnassa on ensimmäistä kertaa saatu jäädytettyä huomattavan suuria määriä huumausainerikosten tuottamaa taloudellista hyötyä rikollisorganisaation virolaisilta toimijoilta. Turvaamistoimenpiteiden kohteena on kiinteää ja irtainta omaisuutta yli 1 miljoonan euron arvosta.

Valtaosa omaisuudesta on saatu viranomaisten haltuun Virossa, jossa sovelletaan ensimmäistä kertaa eurooppalaista jäädyttämispuitepäätöstä näin laajassa mittakaavassa. Omaisuus koostuu kiinteistöistä, osakehuoneistoista, maa-aloista, yritysosuuksista ja kulkuneuvoista.

Poliisi ja tulli yhdistivät voimansa

Syksyllä 2008 keskusrikospoliisin, Espoon poliisin sekä Eteläisen tullipiirin tutkimaan huumerikoskokonaisuuteen liitettiin Helsingin poliisin huumerikosyksikön tutkima laaja huumausaineiden maahantuonti- ja levitysrikossarja, jonka yhteydessä takavarikoitiin yhteensä 26 kg amfetamiinia. Helsingin poliisin tutkima asiakokonaisuus ja siinä epäiltyinä olevat virolaiset henkilöt liittyvät kiinteästi tähän kyseiseen piakkoin syyteharkintaan siirtyvään rikoskokonaisuuteen.

Poliisi kertoo, että organisaatio on ollut vastuullinen myös ns. Bandidos -juttuun liittyvien amfetamiinien maahantuonnin järjestelyistä kesällä 2007. Edellä mainitun jutun hovioikeuskäsittely saatiin päätökseen huumausaineiden vastaanottajatahojen osalta Helsingin hovioikeudessa helmikuun 2009 alussa.

Asian käsittely alkaa Espoon käräjäoikeudessa maaliskuun 2009 lopulla. Käräjäkäsittelyyn on alustavasti varattu aikaa viisi viikkoa. Syyttäjinä toimivat Länsi-Uudenmaan syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjät Erkki Huhtala ja Miia Rouvinen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.