Suomen Greenpeace: Suurin osa metsäluontotyypeistä uhanalaisia – metsäjätti UPM myöntää tehneensä virheitä

Luonto vaarassa – löytävätkö teollisuus ja luontoväki yhteisen sävelen? 11:52
Luonto vaarassa – löytävätkö teollisuus ja luontoväki yhteisen sävelen?

Suurin osa Suomen metsäluontotyypeistä on uhanalaisia. Näin totesi Greenpeace Nordicin maajohtaja Tuoko Sipiläinen Huomenta Suomessa.

– Me käymme keskustelua metsäteollisuuden kanssa jatkuvasti, mutta täytyy sanoa, että metsäteollisuudella on valtavasti tekemistä luontokadon kanssa. Metsistä peräti kolme neljäsosaa on metsäluontotyypeistä on uhanalaisia.

Sipiläisen huomauttaa,  että meille kaikille tutut varpuspöllö tai hömötiainen ovat jo uhattuna.

– Tehometsätalous on suurin yksittäinen luontokadon aiheuttaja.

UPM:n metsäjohtaja Antti Koulumies myöntää, että tehometsätalous on vaikuttanut luontokatoon.

– Talousmetsissä on tehtävä luonnonhoidollisia toimenpiteitä kuten lisätä lehti- tai lahopuuta, sillä esimerkiksi valkoselkätikka tarvitsee lahopuuta. Siksi lahopuu on syytä jättää metsään.

Koulumiehen lisää, että UPM:llä on ollut monimuotoisuusohjelma jo 26 vuotta.

– Menneisyydessä on tehty virheitä. Olemme lähteneet ennallistamaan suoalueita, joita ei olisi pitänyt ollenkaan ojittaa. Olemme sitoutuneet yli 3000 hehtaarin ennallistamiseen.

Koulumies sanoo, että ennallistamalla saadaan samalla vähän puutakin.

– Olemme toiseksi suurin yksityinen maanomistaja Suomessa ja maista peräti 16 prosentti on suojelun piirissä vapaaehtoisin toimin ilman korvausta.

Katso ylläolevalta videolta, miten UPM lopulta vastasi Greenpeacelle kysymykseen saadaanko vanhat ja luonnontilaiset metsät suojaan?

*Päivitys kello 12.39: Korjattu otsikosta virheellinen väittämä, että suurin osa metsistä olisi uhanalaisia. Sana metsä korvattu sanalla metsäluontotyyppi.

Lue myös:

    Uusimmat