Metsämarssiin osallistunut SLL:n suojeluasiantuntija: "Marinin hallituksella on vielä aikaa toimia"

Liveankkuri-Nuotto1 LIVE
Suora lähetys alkaa MTV Uutiset Livessä noin kello 13.30.

Hiilinielujen ja metsien puolesta puhuvat ympäristöjärjestötovat järjestäneet Metsämarssiksi nimetyn mielenosoituksen tänään Helsingissä. Marssi eteni Senaatintorilta eduskuntatalolle. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Mielenosoitus  on järjestetty tänään myös Tampereella, Jyväskylässä, Oulussa, Joensuussa ja Raaseporissa. Järjestäjien joukossa on muun muassa Finnwatch, Elokapina, Greenpeace sekä Suomen Luonnonsuojeluliitto. 

Järjestäjien mukaan kyseessä on vuoden suurin ympäristömielenosoitus.

Järjestäjät kertovat Metsämarssin Facebook-sivuilla, että he vaativat pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta parantamaan Suomen metsien ja hiilinielujen tilaa, josta hallitus on myös linjannut hallitusohjelmassaan.

Metsämarssin mukaan hallituksen tekemistä lupauksista huolimatta hiilinielut ovat romahtaneet, eikä hallitus ole saanut valtion omia luonnonmetsiä suojelun piiriin.

Tilastokeskus kertoi toukokuussa, että Suomen maankäyttösektori eli pellot, metsät ja muu maankäyttö ei enää sidokaan hiilidioksidipäästöjä vaan on muuttunut päästölähteeksi. Maankäyttösektori tuotti viime vuonna ensi kertaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin varastoi niitä.

Heinäkuussa hallitus hyväksyi suunnitelman hiilinielujen- ja varastojen vahvistamiseksi sekä luonnonmonimuotoisuuden köyhtymisen estämiseksi. 

Järjestöt vaativat mielenosoituksessa hallitukselta seuraavia asioita:

  • Valtion mailla sijaitsevien luonnonmetsien ja vanhojen metsien suojelua

  • Talousmetsien hakkuun vähentämistä valtion mailla

  • Rahoituksen turvaaminen luonnontilaisten ja vanhojen metsien vapaaehtoiselle suojelemiselle yksityismailla
  • Metsäkatomaksun käyttöönottoa hiilinielujen turvaamiseksi sekä lisäämiseksi

  • Toimien käynnistämistä , joilla suojellaan 30 prosenttia Suomen metsistä.

Suomen Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho kertoo MTV Uutisille Suomen metsien voivan todella huonosti tällä hetkellä.

– Lajikato on huomattava ja hiilinielut ovat romahtaneet. Käytännössä metsät ja muun maankäyttö eivät enää viilennä ilmastoa, vaan kuumentavat sitä.

Ahon mukaan Marinin hallituksella olisi vielä aikaa toimia, esimerkiksi vanhat metsät voitaisiin asettaa hakkuukieltoon.

Suomen tavoite on olla hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä. Ahon mukaan alkuperäinenkin tavoite on riittämätön ja tavoitteeseen pääseminen tulee olemaan vaikeaa.

–EU-tavoitteiden mukaan meiltä edellytetään tiettyä hiilinielujen tasoa ja me emme ole pääsemässä siihen, ellei tehdä radikaaleja poliittisia päätöksiä nopeasti, Aho sanoo.

Eläinten oikeuksien puolustaja ja vegaaniaktivisti Benjamin Pitkäsen mukaan eläinperäinen ruoantuotanto on yksi suurimmista syistä metsäkatoon sekä metsien harvenemiseen.

– Jos maailma siirtyisi kasvipohjaiseen ruoantuotantoon, voisimme pelastaa meidän metsämme ja voisimme voittaa ilmasto ja ekokriisin, joka planeetalla jyllää.

Jos Suomi siirtyisi kasvipohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään 50 prosenttia Suomen peltopinta-alasta voitaisiin Pitkäsen mukaan uudelleen metsittää. Tämä parantaisi hänen mukaansa myös Suomen omavaraisuutta.

Metsänomistajat kaipaavat apua metsien hoitoon

Mielenosoitukseen osallistunut Ari Lehtinen on tehnyt metsätutkimusta jo kymmeniä vuosia. Hän kertoo, että viimeisimpien tutkimustulosten mukaan 20 prosenttia suomalaisista metsänomistajista on sitä mieltä, että metsiä pitäisi hoitaa luontoystävällisesti ja biodiversiteetti huomioon ottaen.

Metsänomistajat eivät kuitenkaan saa tarpeeksi kaipaamaansa apua metsänhoitoon ja suunnitteluun, Lehtinen kertoo.

– Metsien suunnittelujärjestelmä yksityismetsätaloudessa on jumissa.

Mielenosoitus aiheuttaa liikennehaittaa Helsingin ydinkeskustassa, kertoo Helsingin poliisi Twitterissä.

"Metsän huono tila on kaikkien nähtävillä"

Helsingin marssi lähti liikkeelle Senaatintorilta rumpuryhmän säestämänä ja saapui eduskuntatalon eteen. Eduskuntatalon edustalla on luvassa puhujia sekä musiikkiesityksiä.

Mielenosoitukseen osallistuneen helsinkiläisen Matti Aallon mielestä mielenosoituksessa on hyvä tunnelma. Hänen mielestään on tärkeää, että ihmiset ovat tajunneet metsien tärkeyden ja ovat saapuneet paikalle osoittamaan mieltään.

Aallon mukaan metsälajien uhanalaistuminen ja metsän huono tila on kaikkien nähtävillä luonnossa kulkiessa.

Hän odottaa, että kansanedustajat saavat nopeasti päätöksiä aikaan.

– On todellakin kiire. Pitäisi todella nopeasti suojella esimerkiksi valtion mailta viimeiset luonnonmetsät.

7:08
Mielenosoitus eteni Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kautta Eduskuntatalolle.

Linnea Partanen osallistui mielenosoitukseen opiskelijaporukalla. Hänen mukaansa Suomessa voitaisiin tehdä enemmän metsien eteen.

– Kiva osoittaa mieltä ja taistella hyvien asioiden puolesta, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja