Valtio aloitti luonnonmetsien hakkuut Suomussalmella – Greenpeace käärmeissään, paikalla myös Elokapinan aktivisteja

3:25
Ilmastonmuutos vaikuttaa pelastajien työhön – ääriesimerkkejä on ollut jo Suomessa ja Euroopassa

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan valtio on aloittanut luonnonmetsien hakkuut Suomussalmella. Greenpeace on paikalla ja vaatii hakkuista luopumista.

Järjestön mukaan hakkuut on toistaiseksi keskeytetty, ja paikalla Karttimonjoella on myös metsien suojeluarvojen kartoittajia ja Elokapinan metsäaktivisteja.

Ympäristöjärjestöt ovat nostaneet Karttimonjoen metsien luontoarvot useaan otteeseen Metsähallituksen tietoon ja vaatineet hakkuusuunnitelmista luopumista.

– Meillä ei ole varaa menettää enää yhtään luonnonmetsää. Valtion on lopetettava tällaiset hakkuut välittömästi”, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen tiedotteessa.

Greenpeace on tilanteesta käärmeissään, sillä valtion hakkuut luonnonmetsissä tapahtuvat samaan aikaan, kun Suomen edustajat korostavat luontokadon torjunnan tärkeyttä YK:n biodiversiteettikokouksessa.

Greenpeacen mukaan Suomussalmella nyt hakattavat Karttimonjoen metsät ovat vanhoja, luonnontilaisen kaltaisia metsiä, joissa on runsaasti lahopuuta ja uhanalaisten lajien esiintymiä.

Ne ovat osa aiemmin myös Metsähallituksen kartoilla ekologisiksi yhteyksiksi merkittyä vanhojen metsien ketjua, joka yhdistää suomalais-venäläisen Kalevala-puiston suojelualueet toisiinsa.

EU:n biodiversiteettistrategian mukaan kaikki Euroopan jäljellä olevat vanhat metsät ja luonnontilaiset metsät on saatava tiukan suojelun piiriin.

Greenpeace ja Suomen luonnonsuojeluliitto ovat käyneet Metsähallituksen kanssa neuvotteluja luontoarvoiltaan arvokkaista metsäkohteista valtion mailla viimeiset kaksi vuotta.

Prosessi on Greenpeacen mukaan toistaiseksi sujunut pääsääntöisesti ilman ristiriitoja, mutta nyt tehtävistä hakkuista ei ole neuvoteltu. Hakkuiden aloittaminen maanantaina tuli ympäristöjärjestöille yllätyksenä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja