EU tukenut Ukrainaa 76 miljardilla, uusi 50 miljardin paketti valmisteilla – Suomen EU-suurlähettiläs MTV:lle: "Tämä nähdään Brysselissä sotana, jota Ukraina ei voi hävitä"

Säilyykö EU yhtenäisenä Venäjä-pakotteiden rintamassa? 9:49
Säilyykö EU yhtenäisenä Venäjä-pakotteiden rintamassa? Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinänen vieraili Huomenta Suomessa

EU-maat ovat tukeneet Venäjän hyökkäyssodasta kärsivää Ukrainaa miljardeilla euroilla.

EU on ollut yhtenäinen Ukrainan tukemisessa, mutta jatkuuko tuki sodan pitkittyessä? Suomen EU-suurlähettiläs Markku Keinänen vieraili MTV:n Huomenta Suomessa keskustelemassa muun muassa Venäjälle asetetuista pakotteista. 

Keinäsen mukaan EU:n tuki jo puolitoista vuotta sodasta kärsineelle Ukrainalle on ollut hyvin vahvaa. Hänen mielestään hyvä esimerkki siitä on se, että useat valtionpäämiehet muun muassa vierailevat säännöllisesti Kiovassa tukeaan ilmaisemassa.

– Kyllä tämä Brysselissä nähdään sotana, jota Ukraina ei voi hävitä. Kyseessä on kuitenkin läntisen demokratian ja sääntöperäisen maailmanjärjestyksen puolustaminen, Keinänen toteaa.

Hänen mukaansa kaikki EU-maat ovat valmiita satsaamaan tukensa Ukrainalle ja komission laskelmien mukaan tällä hetkellä tukea on annettu jo 76 miljardia euroa. 

– Meillä on käsittelyssä uusi tukipaketti vuosille 2024–2027, jonka suuruusluokka on 50 miljardia euroa ja tämä on tarkoitettu Ukrainan budjettitukeen, lyhytaikaiseen jälleenrakentamiseen ja valmistautumiseen heidän mahdollisesti joskus koittavaan EU-jäsenyyteensä, Keinänen sanoo.

EU arvioi Venäjälle asetettujen pakotteiden toimineen, vaikka se viekin oman aikansa. Keinänen sanoo, että ruplan kurssi on laskenut jo 40 prosenttia vuoden takaiseen, Venäjän vaihtotaseen ylijäämä on sulanut, joka johtuu vientitulojen pienentymisestä. 

– Öljyn vienti on laskenut ja öljyn hinta on laskenut. Venäjä ei saa ulkomailta rahoitusta, ei sijoituksia, ei uutta teknologiaa, mikä merkitsee, että uuden kasvun elementit on viety pois.

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat