EU-komissio ehdottaa: Venäjältä jäädytettyjen varojen korkotuotot Ukrainan aseistamiseen – Saksa pullikoi

Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) perustelee Ukrainalle annettavaa ammustukea 0:45
Katso myös: Näin pääministeri Petteri Orpo (kok.) perustelee Ukrainalle annettavaa ammustukea

Euroopan komission on määrä antaa huomenna keskiviikkona EU-maille esitys, jossa Venäjän jäädytettyjen varojen korkotuottoja käytettäisiin Ukrainan aseistamiseen Asiasta kertoo EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell.

Ehdotuksen mukaan EU muodostaisi rahaston, jonne menisi 90 prosenttia korkotuotoista. Näillä varoilla hankittaisiin aseita Ukrainaan. 

Loput kymmenen prosenttia menisi Ukrainan oman aseteollisuuden tukemiseen.

Josep Borrellin mukaan rahaston tuotto olisi noin kolme miljardia euroa vuodessa.

"Kesä tulee olemaan kriittinen"

EU on jäädyttänyt noin 200 miljardia euroa Venäjän keskuspankin varoja sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan runsaat kaksi vuotta sitten.

Borrellin mukaan esityksestä on jo keskusteltu Euroopan keskuspankin kanssa, ja nyt on jäsenmaiden aika ottaa kantaa asiaan ennen kuin sota Ukrainassa saavuttaa kriittisen pisteen.

– Kesä tulee olemaan kriittinen. Venäjä iskee päivittäin Ukrainan asemiin heikentääkseen heitä. Kun kevät ja kesä koittavat, sotilaallinen aktiviteetti tulee kasvamaan, Borrell sanoi.

Osa jäsenmaista, muun muassa Saksa, on ollut haluton käyttämään jäädytettyjä varoja, koska pelkää sen heikentävän sijoittajien luottamusta Euroopan markkinoihin.

Lue myös:

    Uusimmat