Mainos

Suomen etsityimpien rikollisten listalla kolme suomalaista, yksi nainen – yksi tuomittu taposta, yksi paloittelusurmasta

Keskusrikospoliisi julkaisi heinäkuun alussa listan kymmenestä Suomen etsityimmästä henkilöstä. Listalle päätyneillä on rikoslistallaan kaikenlaisia rikoksia aina törkeistä petoksista tappoon asti.

Listan ainoa taposta tuomittu on suomalainen Seppo Allan Valfrid Lindeman (19.6.1980). Tapon ohella miehen rikoslistalla on pahoinpitely, laiton uhkaus ja väärän henkilötiedon antaminen.

KRP:n mukaan Satakunnan vankilassa tuomiotaan istunut Lindeman jätti palaamatta poistumisluvaltaa vankilaan. Tuomiota miehellä olisi ollut jäljellä 3 vuotta ja 3 kuukautta.

Paloittelusurmaaja Pönkä listalla

Suomalaisille listan tunnetuin henkilö lienee suomalainen Markus Pasi Pönkä (26.12.1983) alias Sven Soeson, jota epäillään muun muassa eriasteisista petoksista ja törkeästä ampuma-aserikoksesta. Parhaiten Pönkä tunnetaan vuoden 2005 paloittelusurmasta.

Vuonna 2005 23-vuotias Pönkä surmasi ja paloitteli 21-vuotiaan suomalaisen liikekumppaninsa Tallinnassa, Ilta-Sanomat kertoo. Teon motiivina pidettiin Pönkän halua saada haltuunsa miesten petoksilla hankkimat rahat, sekä hävittää eroon liikekumppani, joka olisi mahdollisesti voinut paljastaa Pöngän osallisuuden talousrikoksiin.

Pöngän teko paljastui, kun hänen vuokranantajansa löysi uhrin mustiin muovipusseihin laitetut ruumiinosat. Pönkä oli kuitenkin yrittänyt parhaansa mukaan hävittää tekonsa johtolangat esimerkiksi pesettämällä housunsa uhrin dna:sta pesulassa. Talousrikoksista Suomen poliisin etsintäkuuluttama Pönkä jäi kuitenkin poliisin haavin hyvin pian tekonsa jälkeen.

Vankilasta Pönkä vapautui ensimmäisen kerran jouluna 2014. Rikoksien tehtailu kuitenkin jatkui ja tällä kertaa miehellä on kontollaan useita talousrikoksia, joiden rangaistuksia hänellä on istumatta vielä noin 3 vuotta ja 2 kuukautta.

Ainoa nainen: "rikollinen renkaiden myynnin vuoksi"

Listan kolmas ja viimeinen suomalainen on niin ikään talousrikollinen Erkki Olavi Linho (2.5.1961). Linho oli listalla myös viime vuonna. Iltalehden mukaan Linhon rikokset ovat aiheuttaneet suurta vahinkoa verottajalle.

Myös listan ainoa nainen Svetlana Aleksandrovna Hytti alias Svetlana Khiutti (12.4.1968) on ollut etsityimpien joukossa aiemmin. 49-vuotiasta venäjän kansalaista epäillään yhteensä 13 rikoksesta, törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.

Viime vuonna kiinni jäänyt Hytti kertoi venäläiselle uutissivusto Fontakalle myyneensä välillisesti Nokian renkaita, MTV Uutiset kertoi.

– Suomen syyttäjänvirasto on kuitenkin päättänyt, että minun yritykseni on ollut myyjän roolissa ja vaatii arvonlisäveroa, Hytti selvitti viime vuonna Fontakalle.

Katso loput kesän etsintäkuulutetut tästä. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.