Suomen etelä- ja keskiosiin saadaan viikonlopuksi vielä kunnon kesäsää, laajalti yli 20 astetta – Pekka Pouta: "Lämmin puhallus on aika voimakas"

3:36
Pekka Pouta kertoo viikonlopun sään – katso missä päin Suomea päästään nauttimaan kesäisestä lämmöstä.

Jo tänään maan etelä- ja keskiosissa on päästy nauttimaan lämpimästä ilmasta ja viikonloppuna sää jatkuu samankaltaisena.

Sää on ollut tänään poikkeuksellisen lämmintä ottaen huomioon, että eletään jo syyskuun loppupuolta. MTV:n meteorologi Pekka Pouta ennustaa, että viikonloppuna lämpö voi nousta jopa vieläkin korkeammaksi.

– Etelä- ja Keski-Suomeen virtaa viikonlopuksi kesäistä ilmaa. Erittäin lämmin ilmavirtaus puhaltaa etelästä ja tilanne on niin lämmin, että kuukausi sitten tämä oli tarkoittanut varmasti hellettä.

Etelässä lämpötila kohosi jo tänään monin paikoin yli 20 asteen, mutta lounaasta maan keskiosaa kohti ulottuu ukkosherkkä vyöhyke. Pisimpään lähipäivinä sataa Poudan mukaan Meri-Lapista Itä-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä, johon parkkeeraa saderintama.

– Täältä on tulossa kylmemmän ilman vyöhyke, kylmärintama, tilapäisesti pilaamaan vähän perjantaita, Pouta selittää, mutta jatkaa:

– Uusi annos lämmintä ilmaa nousee lauantaiksi.

Maan etelä- ja itäosissa aurinko paistaa Poudan mukaan viikonloppuna lähes kirkkaalta taivaalta.

– Tuo lämmin puhallus on aika voimakas ja kuiva, eli vaikka jossain olisi joku aamusumu, niin miltei koko päivän tuo aurinko sitten pääsee lämmittämään.

Lämpötilat nousevatkin viikonlopun edetessä ja lämpöä voi Poudan mukaan riittää vielä alkuviikollekin.

– Tällä hetkellä mallit näyttävät, että nimenomaan sunnuntaina mitattaisiin nuo kaikista ylimmät, kovimmat lämpötilat.

Poudan mukaan pitkä lämpöaalto tähän aikaan vuodesta on harvinaista, mutta ei kuitenkaan ennenkuulumatonta.

– Vuonna 2018 mitattiin keskellä lokakuuta, 14. päivä, yli 20 asteen lukema tuolla Oulun seutuvilla eli on näitä joskus ennenkin ollut näitä myöhäisiä lämpöaaltoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja