Mustameri yrittää ensi viikollakin hönkiä Suomeen lämmintä ja kosteaa, jopa hellettä – Oulusta pohjoiseen lämpötilaerot ovat törkeitä: "Kaikki vuodenajat mahtuvat Suomen sisään"

4:20
Katso videolta Forecan meteorologin Markus Mäntykannaksen ennuste ensi viikolle.

Lämmöstä on saatu viime päivinä nauttia ympäri Suomen – aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Mustameri hönkii Suomeen oman ilmastonsa tunnelmaa ja tämä ilmiö saattaa toistua ensi viikolla.

Ylivieskassa mitattiin tänään 28,7 astetta, joka on kuluvan vuoden korkein lämpötila.  

– Yhä meillä on viikonloppuna ja vastaisuudessakin vuodenaikaan nähden lämmin sää, povaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

– Ukkoskausi potkaistaan käyntiin tänään maan keskivaiheilla. Etelämpänä päivä on aurinkoinen. Vielä tänään helleraja voi mennä rikki maan keskiosan aurinkoisilla alueilla.

Forecan meteorologit kertovat Twitterissä, että nyt vallitsevat olosuhteet ovat ukkoselle otollisia.

Lämpötilaero Lappiin nähden on "törkeä"

Vilkaisu pohjoisimpaan osaan Suomea muistuttaa perinteisesti siitä, että meillä on pitkä maa. Tällä kertaa ero Etelä-Suomeen nähden on räikeä.

– Lapissa on viime päivien tapaan aivan törkeä lämpötilaero. Oulussa voidaan vielä mitata hellettä, mutta Rovaniemellä on jo reilut kymmenen astetta viileämpää. Siitä kun vielä pohjoisemmaksi mennään, voi sataa lunta tai räntää.

– Kaikki vuodenajat mahtuvat tänään Suomen sisään.

Suomessa on tällä hetkellä Mustanmeren ilmasto

Viikonlopun aikana sää viilenee hieman, mutta pysyy silti melko kesäisissä lukemissa.

– Tämä kosteus ja lämpö on itse asiassa peräisin Mustaltamereltä. Saamme kokea tyypillistä alkukesän säätä Mustanmeren ympäristössä. Siihen kuuluu vuorotellen auringonpaisteen kanssa myös rankat sade- ja ukkoskuurot. Niitä tulee varsinkin maan länsi- ja eteläosassa lauantaina, Mäntykannas kertoo.

Ensi viikon alkupuolella lämpötilat pysyvät vielä kohtalaisen korkeina ja Mustameri yrittää yhä hönkiä lämpöään Suomen suuntaan.

– Meille pyrkii virtaamaan toistamiseen Mustaltamereltä lämmintä ja ukkosherkkää ilmaa. Osa siitä pääsee Suomeen saakka. Ehkä kaikista kuumin ilma jää kuitenkin Suomen itäpuolelle. On kuitenkin pieni mahdollisuus että varsinkin Itä-Suomessa helleraja menisi uudestaan rikki.

– Epävakaista ja kosteata, mutta lämmintä säätä on pitkälle ensi viikkoon saakka.

Viilenevä trendi alkaa näkyä loppuviikosta.

– Perjantai näyttäisi olevan selvästi koleampi päivä, mutta tämä on vielä epävarmaa.

Katso viiden vuorokauden ennuste yli sadalle paikkakunnalle!

Jos ennuste ei näy, voit katsoa sen tästä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja