Mainos

Suomen aseharrastajilla on noin puolitoista miljoonaa asetta – joukossa kuusi sinkoa

Suomen asekanta on pienentynyt hiljalleen viime vuosina. Haulikkojen, kiväärien ja pistoolien lisäksi aseharrastajilta löytyy myös erikoisempia aseita. Suomen aseharrastajat omistavat muun muassa yhteensä kuusi sinkoa.

Ampuma-aselaki 5 luku

43 §: Lupa sarjatuliasetta, sinkoa, kranaatinheitintä, takaaladattavaa tykkiä tai rakenteeltaan ja käyttötarkoitukseltaan vastaavaa ampuma-asetta taikka ohjus- tai raketinheitinjärjestelmää taikka näiden aseiden osaa varten voidaan antaa vain, jos hakijan ilmoittama käyttötarkoitus on näytös, kuvaus tai muu vastaava esitys taikka museossa tai kokoelmassa pitäminen.

Lupa edellä mainittuja ampuma-aseita tai niiden osia varten voidaan erityisestä syystä antaa myös työhön, jossa ase on välttämätön.

45 §: Lupa museossa tai kokoelmassa pitämiseen voidaan antaa vain asekeräilijälle, jolla on Poliisihallituksen hyväksyntä ampuma-aseiden tai aseen osien keräilyyn ja jonka ampuma-aseiden ja aseen osien säilytystilat säilytystilojen sijaintipaikan poliisilaitos on hyväksynyt.

Poliisi julkaisee tilastot Suomen luvallisesta asekannasta muutaman vuoden välein. Asekannan koko on näiden tilastojen mukaan pienenemässä.

Kun vuonna 2010 aseiden kokonaismäärä oli 1 583 091, oli vuonna 2014 luku 1 541 630 eli noin neljäkymmentä tuhatta asetta vähemmän. Luku sisältää myös aseiden luvanvaraiset osat.

Rynnäkkökiväärejä, kranaatinheittimiä, sinkoja

Ylivoimaisesti suurin osa aseista on haulikkoja, mutta myös kiväärejä, pienoiskiväärejä ja erilaisia pistooleja on paljon. Näitä aseita käytetään pääasiassa metsätyksessä, ampumaurheilussa ja reserviläisammunnoissa. 

Myös vaarallisemmilla aseilla on haluajansa. Aseharrastajat omistavat poliisin tilastojen mukaan esimerkiksi 1400 konekivääriä, 2600 konepistoolia ja 30 rynnäkkökivääriä.

Erikoisempia aseitakin omistetaan, sillä Suomen asekantaan kuuluu myös 30 kranaatinheitintä, 122 tykkiä ja kuusi sinkoa.

Näitä aseita hankkivat pääasiassa asekeräilijät kokoelmiinsa. Vuonna 2014 hyväksyttyjä asekeräilijöitä oli 1 545 kappaletta, eikä määrä ole poliisin mukaan viime vuosina muuttunut. Muut luvalliset syyt tällaisten aseiden hankintaan ovat näytökset, kuvaukset ja muut vastaavat esitykset.

asekanta

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.