Pykälien ihmemaa vastaan luvaton villi länsi – kuinka paljon Suomen ja Texasin aselait eroavat toisistaan?

Kivääriyhdistys NRA pitää asetapahtuman kouluampumisen järkyttäneessä Teksasissa viikonloppuna 2:43
Kivääriyhdistys NRA piti asetapahtuman vain muutamia päiviä Texasin kouluammuskelun jälkeen.

Texasin verisimmän kouluammuskelun tekijä oli aseistautunut kahdella AR-15 rynnäkkökiväärillä, jotka hän oli ostanut laillisesti muutamaa päivää aiemmin täytettyään 18 vuotta. Tällaiset aselait on Texasissa – ja toisaalta Suomessa.

Amerikan viimeisin kouluampuja jätti jälkeensä 21 uhria Uvalden ala-asteella. Uhreista 19 oli alaikäisiä 8-11-vuotiaita oppilaita ja kaksi opettajia. Ampuja itse kuoli myöhemmin poliisin luoteihin. Kyseessä on verisin kouluampuminen Texasin historiassa.

Aselakien tiukentamisesta käydään keskustelua jokaisen tragedian jälkeen, mutta poliitikot ovat haluttomia kajoamaan asepykäliin. Vuonna 2020 Texasissa raportoitiin yli 4164 aseisiin liittyvää kuolemaa.

Suomalaisetkin ovat kohtuullisen innokasta asekansaa. Suomalaiset omistavat yli 1,5 miljoonaa asetta ja noin 600 000 suomalaisella on aseenkantolupa.

Amerikassa ei ole samanlaista aserekisteriä kuin Suomessa, joten aseiden määrää on mahdoton sanoa tarkasti. Amerikan eri osavaltioiden aselait myös vaihtelevat paljon. Texasin aselaki on maan löyhimpiä ja yli 1,7 miljoonalla texasilaisella on aseenkantolupa. 

Aseluvat

Suomessa asetta ei saa hankkia ilman lupaa. Hakemisen yhteydessä pitää todistaa henkilöllisyys ja esittää asiakirjoja hakemuksen perustelemiseksi.

Tällaisia ovat muun muassa perustelut siitä millaiseen käyttötarkoitukseen ase tulee ja millaista harrastustoimintaa aseen hankinnan taustalla on. Esimerkiksi käsiasetta hankkiessa pitää pystyä todistamaan, että hakijalla on vähintään kaksi vuotta harrastustaustaa.

Texasissa käsiaseen tai kiväärin kantamiseen ei tarvitse lupaa. Texasilaiset saavat kantaa käsiasetta ilman koulutusta tai lupia. Ase voi olla piilossa tai esillä, mutta asetta ei saa poistaa kotelosta.

Texasin lait eivät kiellä yksityisiä ihmisiä myymästä omia aseitaan ihmisille, joiden taustoja ei ole tarkastettu. Lain mukaan yksityinen myyjä voi myydä minkä tahansa aseen henkilölle, joka on vähintään 18-vuotias.

Perustelut

Aselupa voidaan myöntää vain, jos hakijalla on aseen hankkimiseen hyväksyttävä käyttötarkoitus. Hyväksyttäviä käyttötarkoituksia ovat: metsästyslainsäädännön mukainen eläinten ampuminen, ampumaurheilu ja -harrastus tai työ, jossa ase on välttämätön.

Jos haet lupaa metsästystä tai urheiluammuntaa varten, sinun on esitettävä harrastuksestasi selvitys.

Texasissa perusteluja ei vaadita. Ihminen voi omistaa kiväärin tai käsiaseen ilman erillistä koulutusta, aseenkantolupaa tai taustojen tarkastamista.

Ikärajat

Lain mukaan 15-vuotias voi hakea huoltajan suostumuksella rinnakkaislupaa jonkun toisen omistamaan aseeseen.   

Täysi-ikäinen voi saada oikeuden hankkia ampuma-aseen. Luvan saanti edellyttää, että hakija todetaan sopivaksi pitämään hallussa ampuma-asetta tai aseen osaa. Rikos- tai päihdetausta voi olla este luvan saamiselle.

Aselupa pistoolin, pienoispistoolin, revolverin tai pienoisrevolverin saamiseksi edellyttää puolestaan 20 vuoden ikää.

Texasissa ikäraja käsiaseen ostamiseen on 21 vuotta ja pitkäpiippuisten aseiden, kuten kiväärien ostamiseen 18 vuotta. Tähän luokkaan myös rynnäkkökiväärit.  

Aseiden kuljetus

Suomessa asetta saa kuljettaa yleisellä paikalla sekä tiloissa, joihin yleisöllä on pääsy. Ase pitää olla lataamattomana suojuksessa sekä kantaa ja kuljettaa vain silloin, kun siihen on hyväksyttävä syy.

Texasissa käsiasetta saa pitää mukanaan muun muassa yleisillä paikoilla, kirjastossa, virastoissa sekä yritysten tiloissa, jotka eivät sitä erikseen kiellä. Asetta saa kantaa joko esillä tai kätkettynä. Myös kiväärin kanssa saa mennä useimpiin paikkoihin. Mukana olevien aseiden määrää ei myöskään ole rajattu.

Poliisin testit

Jokaiselle aseluvan hakijalle tehdään henkilökohtainen soveltuvuuden arvio. Soveltuvuus voidaan todeta joko lääkärintodistuksen tai haastattelun perusteella.

Poliisi haastattelee suullisesti kaikki ensimmäistä aselupaa hakevat. Haastattelussa testataan muun muassa hakijan perehtyneisyys aseeseen, aseen tuleva käyttötarkoitus ja käydään läpi elämänhallintaan liittyviä asioita.

Texasissa yksityishenkilöillä ei ole velvoitetta tarkistaa ostajan taustoja. Jos aseen hankkii virallisilta tahoilta, hakijan taustat tutkitaan. Rikostausta ja mielenterveysongelmat saattavat joissain tapaukissa estää aseluvan saamisen.

Aserekisteri

Suomessa kaikki aseet rekisteröidään ja tähän kuuluvat myös tehokkaat ilma-aseet.

Amerikassa ei ole suomenmalliin verrattavissa olevaa aserekisteriä.  

Verilöylyä seuraa keskustelu

Jälleen yhden kouluampumisen jälkeen vuonna 2018 Texasin kuvernööri Greg Abbott ehdotti Red flag -nimisen lain laatimista, joka antaisi osavaltion tuomioistuimelle vallan ottaa ase pois sellaisilta ihmisiltä, joiden arvellaan olevan vaaraksi itselleen tai muille. Ehdotusta ei hyväksytty.

Seuraavana vuonna Texasissa tapahtui kaksi merkittävämpää aseväkivaltatapausta. Niiden jälkeen oli keskustelua siitä, pitäisikö taustatutkimusten vaatimusta laajentaa myös tuntemattomien ihmisten välillä tapahtuviin asekauppoihin. Keskustelu ei johtanut toimenpiteisiin.  

Huolimatta lähihistorian verisistä esimerkeistä Texasin aselait ovat viime vuosina vain keventyneet entisestään. Suomen kouluammunnat voidaan toistaiseksi laskea yhden käden sormilla, mutta aselakeja on tiukennettu entisestään.

Lue myös:

    Uusimmat