Mainos

Poliisi: Yli 20 sarjatuliaseisiin liittyvää tehtävää tänä vuonna

Poliisilla on ollut tänä vuonna 23 hälytystehtävää, joiden ilmoitustiedoissa on mainittu sarjatuliase, konepistooli tai rynnäkkökivääri. Viime vuonna tällaisia tehtäviä oli 63. Tiedot selviävät poliisin hälytystehtävätilastoista.

– Laittomia sarjatuliaseita otetaan siviilihenkilöiltä haltuun harvoin, vaikka aseisiin liittyvät tehtävät ovat poliisille arkipäivää, poliisitarkastaja Marko Savolainen kertoo.

Sarjatuliaseisiin liittyvistä ampuma-aserikoksista ja törkeistä ampuma-aserikoksista on tehty tänä vuonna 11 rikosilmoitusta. Viime vuonna rikosilmoituksia tehtiin 22.

1:44

Siviilikin voi omistaa sarjatuliaseen

Vihdin ampumisessa kuoli myöhään perjantai-iltana poliisi ja toinen haavoittui vakavasti. Paikalta löytyi luvaton sarjatuliase.

Ampuma-aselain mukaan lupa sarjatuliasetta varten voidaan antaa vain, jos hakijan ilmoittama käyttötarkoitus on näytös, kuvaus tai esimerkiksi kokoelmassa pitäminen.  

– Keräilijällä on oltava aseiden säilyttämistä varten tarpeeksi turvalliset säilytystilat, jotka poliisi tarkastaa ennen luvan myöntämistä, Savolainen kertoo.

Ihmiset hankkivat laittomia sarjatuliaseita Savolaisen mukaan monin tavoin. Suurin osa Suomessa tavatuista laittomista sarjatuliaseista on koottu eri puolilta hankituista osista.

– Meillä on tavattu erityisesti Saksasta hankittuja, alun perin toimintakyvyttömiksi tehtyjä sarjatuliaseita. Sarjatuliaseita päätyy ihmisten haltuun myös sotienaikaisista asekätköistä.

Aselupia perutaan vuosittain tuhansia

Poliisi peruu Suomessa vuosittain noin 3000 aselupaa. Yksityishenkilön lupa voidaan lain mukaan peruuttaa, jos luvanhaltija on syyllistynyt väkivalta- tai huumausainerikokseen tai muuhun rikokseen, joka osoittaa hänet sopimattomaksi pitämään hallussaan ampuma-aseita.

Luvan peruuttamiseen voi johtaa myös syyllistyminen ampuma-aserikokseen tai luvanhaltijan piittaamattomuus ampuma-aselakien noudattamista kohtaan. Myös luvanhaltijan terveydentila tai muu käyttäytyminen voi antaa aiheen luvan perumiseen.

1:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.