Suomella paljon kalavelkoja maksettavana Kanadalle MM-finaalissa – näissä asioissa Leijonat selvästi edellä

Suomi ja Kanada kohtaavat sunnuntaina jääkiekon miesten MM-finaalissa kuudennen kerran historiassa. Aiemmissa kohtaamisissa Kanada on ollut useammin niskan päällä. Kuluvissa kisoissa Leijonien meno on kuitenkin ollut vakuuttavampaa.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Edellisen kerran maat kohtasivat finaalissa viime keväänä. Leijonille loppuottelu oli pettymys, sillä Kanada juhli MM-kultaa 3–2-jatkoerävoitolla. Edellisissä, vuonna 2019 pelatuissa kisoissa Suomi otti toistaiseksi ainoan MM-finaalivoittonsa Kanadasta, kun maailmanmestaruus irtosi Bratislvassa maalein 3–1.

Kaikkiaan MM-finaalivoitot ovat siis ennen sunnuntaita Kanadalle 4–1.

Käynnissä olevassa MM-turnauksessa joukkueet aloittivat pelinsä eri alkulohkoissa.

Kanadalla riitti hankaluuksia A-lohkossaan ja sen jatkopaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen Ranska-voitolla. Kanada oli lohkossaan kolmas hävittyään Sveitsille ja Tanskalle. Suomi puolestaan kärsi B-lohkossa tappion ainoastaan Ruotsille ja varmisti lohkon voiton vakuuttavalla näytöksellä Tshekkiä vastaan.

Pudotuspeleissä Kanada nousi hämmästyttävästi puolivälieräottelun voittoon nakuttamalla loppuhetkillä kaksi maalia Ruotsin verkkoon ja kuittaamalla voiton jatkoerässä. Välierässään kanadalaiset murskasivat Tshekin maalein 6–1. Suomen finaalpaikka aukesi, kun Leijonat kaatoi tiukoissa otteluissa ensin Slovakian ja välierässä USA:n. Merkille pantavaa on, että Leijonat oli molemmissa otteluissa häviöllä ja onnistui nousemaan voittoon.

Tilastojen mukaan Suomi ja Kanada ovat esiintyneet MM-turnauksessa varsin tasavertaisesti. Kanada on ollut hieman tehokkaampi ylivoimalla ja joukkueelta löytyvät myös kovemmat yksittäiset pistemiehet.

Kanadan hyökkääjät Pierre-Luc Dubois (7+6), Drake Batherson (3+10) ja Dylan Cozens (6+6) löytyvät turnauksen pistepörssistä ennen sunnuntaita sijoilta kaksi, kolme ja neljä. Suomen tehokkaimmat ovat olleet pörssin sijoilla seitsemän ja kahdeksan olevat puolustaja Mikko Lehtonen (2+8) ja hyökkääjä Sakari Manninen (5+4).

Selkeimmät erot joukkueiden välillä löytyvät kuitenkin alivoimapelistä sekä maalivahtipelistä. Näissä Suomi on ollut selvästi vastustajaansa edellä.

Leijonat on loistanut etenkin alivoimalla, sillä joukkue ei ole päästänyt miesvajaalla ainuttakaan maalia, ja alivoimaprosentti on näin täysi 100. Kanadan alivoima on ollut heikohkoa, alivoimaprosentiksi on muotoutunut 78.

Suomen maalilla Jussi Olkinuora ja Harri Säteri ovat pysäyttäneet kiekkoja torjuntaprosentilla 94.85. Maalilla finaalissa aloittavan Okinuoran prosentti on huima 96.05.

Kanadan maalilla pelanneiden Chris Dridgerin ja Logan Thompsonin prosentiksi on muodostunut 89.11. Ykkösvahti Driedger on pysäyttänyt kiekot 91-prosenttisesti.

Suomen ja Kanadan kuudes kohtaaminen miesten MM-finaaleissa alkaa kello 20.20.

Lue myös:

    Uusimmat