Mainos

Suomella ei näytä olevan virallisia EU-ehdokkaita

Ranskalaisen EU-tutkimuslaitoksen mukaan Suomi ei ole asettanut lainkaan virallisia ehdokkaita EU:n kumpaankaan huippuvirkaan. Näin sanovat sekä arvostetun Robert Schuman -laitoksen johtaja että sen tutkija MTV:n uutisille.

Viime tiistaina, kun puheenjohtajamaan Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt sai päätökseen puhelukierroksensa jäsenmaiden kanssa EU:n huippuviroista, laitos järjesti nettiäänestyksen presidenttiehdokkaista. Suomalaisista kukaan ei päässyt mukaan. Ei edes lehdissä paljon näkynyt Paavo Lipponen. Laitoksen matkoilla olevan johtajan mukaan syy on se, että Suomen pääministeri on ilmoittanut, ettei Suomi esitä ketään kumpaankaan virkaan. Yksinkertaistettuna - suomalaisia ei ole kilvassa mukana, sillä neuvostolle täytyy tulla virallinen ehdotus.

- Ymmärsimme, että niillä (suomalaisilla), jotka luulivat olevansa ehdokkaita, ei ole oman hallituksen kannatusta, joten meidän on vaikea asettaa heitä esille, EU-tutkija Pascale Joannin, Robert Schuman tutkimuslaitoksesta, selventää.

- Kumpikaan, Olli Rehn eikä Lipponen ole ehdokkaita, koska Suomi ei aseta ehdokkaita virkoihin, Joannin jatkaa.

Torstaina Tallinnassa käynyt pääministeri Matti Vanhanen pitikin Viron demaripresidenttiä hyvänä ehdokkaana ja sieltä tullessaan kommentoi itse ehdokasasetelmaa:

- Voidaan sanoa, että niin kauan kuin asia ei ole päätetty, myös näillä puheenjohtajaksi esillä olleilla nimillä, Paavo Lipposella ja Martti Ahtisaarella, on mahdollisuuksia. Vasta sitten, kun nuija on kolahtanut pöytään, nähdään ketkä on valittu, Vanhanen muotoilee.

Kun Vanhaselta kysyttiin omaa suosikkia Reinfeldtin puhelukieroksen jäljiltä, pysyi hän vaitonaisena:

- No, en kerro sitä. Nämä ovat luottamuksellisia asioita. Kannattaa ehkä kuitenkin puhua monikossa.

Katso Helena Petäistön raportti Pariisista

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.