Suomeen paenneille ukrainalaisille tarjottiin työtä erityisessä tapahtumassa: "Kymmenen minuuttia siitä kun avattiin ovi, oli ensimmäiset työsopimukset jo tehty"

Ukrainalaisille järjestettiin Tampereella rekrytointitapahtuma – ensimmäiset työsopimukset allekirjoitettiin kymmenessä minuutissa 8:16
MTV paikalla: Rekrytori Ukraina -tapahtuman tuottaja kertoo, millaisia töitä Pirkanmaalla on tarjolla Ukrainasta tulleille ihmisille.

Ukrainalaiset työnhakijat ja suomalaiset työnantajat ovat tänään kohdanneet toisiaan Tampereella järjestetyssä Rekrytori Ukraina -tilaisuudessa.

Tampereen Finlaysonilla puheensorina käy useilla kielillä, kun eri maista Suomeen saapuneet tutustuvat mahdollisiin työnantajiinsa. 

Osa työtä etsivistä on vasta paennut sodan jaloista Ukrainasta.

Yksi heistä on Zarina Babich. Hän sanoo tulleensa Suomeen noin kuukausi sitten.

– Haluan löytää siivousta tai jotain muunlaista työtä. Moni työ sopii minulle, siinä ei ole ongelmaa. Ukrainassa hoidin myös lapsia. Olen saanut täällä useita ehdotuksia – vau!

Paikalla tulkkausapua

Ukrainankielisille tapahtumasta löytyi tulkkaustukea ja kielitaitoa työntekijöitä etsivien yritystenkin puolelta.

– Kielimuurin ratkaisuna meillä täällä olen minä. En puhu ukrainaa, mutta puhun venäjää, sillä on varsin hyvin pärjännyt, kertoo rekryasiantuntija Kirill Naishouler Postista.

Postin varhaisjakajien lisäksi työvoimaa tarvitaan kymmeniin yrityksiin Pirkanmaalla. Paikalla tapahtumassa on tänään ollut muun muassa lukuisia siivous-, logistiikka- ja ravintola-alan yrityksiä.

Prosessi ansioluettelon laatimisesta työhaastatteluun ja jopa työsopimukseen voi olla ripeä.

– Kymmenen minuuttia siitä kun avattiin ovi, oli ensimmäiset työsopimukset jo tehty. On ehkä vaatimattomasti sanottu, että tavoitteena olisi vain kutsu työhaastatteluun, vakuuttaa Rekrytorin tuottaja Mikko Honkala.

Honkala muistuttaa, että rekrytapahtumat ovat avoimia kaikille, vaikka nimessä Ukraina onkin.

Tulevissa vastaavissa tapahtumissa yritetään löytää suorittavan työn tekijöiden lisäksi myös ict-asiantuntijoita, esimiehiä ja akateemisesti koulutettuja. 

"Pidän elämästämme täällä"

Ukrainalaiselle liikuntavalmentajalle Olena Lezunille ei oman alan pestiä tänään löytynyt.

Uusi elämä Suomessa on jo alkanut asettua uomiinsa, vaikka pois Ukrainasta hän pääsi lapsineen vasta pari kuukautta sitten.

– Asumme Karkussa. Se on kaunis paikka, paljon järviä. Minulla on kaksi lasta. He ovat viihtyneet suomalaisessa koulussa. Pidän elämästämme täällä, Lezun sanoo ja hymyilee.

Lue myös:

    Uusimmat