Voiko kyberhyökkäys Suomeen saada käteisen loppumaan? Suomen Pankki: Haittaohjelma voi kaataa maksujärjestelmän viikoiksi – "Hyvä olla tili myös toisessa pankissa"

Voiko käteinen loppua, jos Suomeen tehdään kyberhyökkäys? 7:32
Voiko käteinen loppua, jos Suomeen tehdään kyberhyökkäys?

Kyberhyökkäysten määrän pelätään kasvavan Suomen Nato-prosessin aikana. Suomen Pankin mukaan nyt on hyvä varata kotiin varmuuden vuoksi käteistä.

Suomen Pankin maksujärjestelmien osastopäällikkö Päivi Heikkinen kertoo MTV Uutiset Livessä, että maksujärjestelmien kaatuminen on mahdollista, mutta hyvin epätodennäköistä. 

– Koskaan ei pidä sanoa koskaan, mutta jos ajatellaan että meidän kaikki maksujärjestelmät kaatuisivat kerralla, meillä olisi aika moni muukin asia tässä yhteiskunnassa nurin. Pidän kyllä äärimmäisen epätodennäköisenä sellaista, Heikkinen kertoo.

Heikkisen mukaan Suomen pankkijärjestelmä on varautunut hyvin seuraaviin viikkoihin.

Osastopäällikkö korostaa, että pienet häiriöt esimerkiksi nettipankeissa ovat nykypäivänä hyvin yleisiä, ja lähes jokapäiväisiä.

Tilanne on kuitenkin toinen, jos haittaohjelma pääsee suoraan järjestelmän sisään.

– Jos ohjelmia pääsee uimaan pankin tai palveluntarjoajan järjestelmiin, silloin kyseessä on paljon vakavampi ohjelma. Meillä on maailmalta esimerkkejä. joissa kyseinen toimija on ollut useita viikkoja pois pelistä, Heikkinen kertoo.

Heikkinen kertoo haittaohjelmahyökkäyksistä lisää yläpuolelta löytyvällä videolla.

Nyt on hyvä varata kotiin käteistä

Heikkisen mukaan lähiviikkoihin, mutta myös ylipäätään on hyvä varautua siihen, että kotoa löytyy hieman käteistä rahaa.

Jos järjestelmät ovat pois pelistä, on käteinen raha ainoa tapa maksamiseen.

– Osaksi kotivaraa kannattaa varata jonkun verran käteistä. Niitä tilanteita varten, että korttimaksaminen ei kaupassa onnistu.

Jos yksi esimerkiksi yksi pankki on pois pelistä, on Heikkisen mukaan hyvä olla myös toisen pankin asiakas.

– Ei ole hullumpi ajatus, että on tili myös toisessa pankissa. Siihen jokin maksuväline. Jos verkkoasiointi on tärkeää, kannattaa hankkia verkkovarmenne myös toiselta tarjoajalta.

Heikkinen kertoi MTV Uutiset Livessä miltä käteisen tulevaisuus näyttää. Katso koko lähetys yläpuolelta.

Lue myös:

    Uusimmat